De 64-jarige Rob van den Hoven kreegt het coronavirus maar herstelde ook weer. Als ex-patiënt vindt hij dat daar meer oog voor moet zijn. "We zouden helemaal vergeten dat er ook mensen zijn die genezen. Dat geeft een vertekend beeld."
Dagelijks verschijnen er statistieken en curven van de deskundigen over het aantal besmettingen en doden veroorzaakt door het coronavirus, "maar over patiënten die hersteld zijn horen we niets", beweert de 64-jarige AI-hoogleraar Van den Hoven.
'Niet iedereen gaat dood'
Van den Hoven betreurt dat we niks over ex-patiënten horen en pleit voor een database met de aantallen mensen die hersteld zijn van het virus, wat ook nodig kan zijn voor verder onderzoek naar het ziektebeeld.
"Niet iedereen blijft namelijk ziek of gaat dood. Aandacht voor herstelde patiënten geeft ook een positieve wending voor de maatschappij en de economie", vertelt hij.
'Nazorg voor patiënten is nodig'
Van den Hoven liep het virus waarschijnlijk op tijdens een skivakantie in Zuid Tirol en werd zwaar ziek. Sinds ruim een week is hij volgens de richtlijnen van het RIVM genezen. Dat betekent dat je 24 uur klachtenvrij bent geweest. Een tweede test wordt niet gedaan omdat de testen zo schaars zijn. "Om te constateren dat je klachtenvrij bent, is best subjectief", zegt Van den Hoven.
"Ik ben eerlijk gezegd soms nog wel benauwd maar ik heb geen diepe hoest meer. Ik ga er vanuit dat het virus volledig is verdwenen, maar ik ondervind nog wel de schade van het virus aan de luchtwegen." Hij betreurt het dat er nu geen nazorg voor hem is. "Huisartsen handelen volgens de richtlijn van het RIVM en mogen alleen doodzieke mensen behandelen. Ik ben dan wel virus-vrij, maar dat wel niet zeggen dat na zo'n zwaar ziekteproces je longen niet heel erg beschadigd zijn", vertelt hij. Daarom is het van belang dat er aandacht en informatie komt voor de effecten van het virus nadat men genezen is.
Lees ook
'Er is sprake van een post-coronapsychose'
"De samenleving zou ons, als genezen patiënten, eigenlijk moeten zien als een positieve bijdrage aan de door Mark Rutte genoemde muur van immuniteit", beweert Van den Hoven. "Ik ben absoluut immuun nu. Ik heb antistoffen opgebouwd tegen dit virus."
Maar Van den Hovens ervaring is in de praktijk geheel anders. "Helaas, de maatschappij is nog niet klaar voor ons. We blijven paria's. Er is sprake van een post-coronapsychose. Eenmaal coronapatiënt, altijd coronapatiënt. En die zijn eng."
Niet welkom op een verjaardag
Hij ervaart dat er mensen in zijn dorp Zuiderwoude zijn die hem toch zoveel mogelijk mijden. "Iedereen is toch een beetje in paniek. Ik was niet welkom op een verjaardag bij een vriend en de huisarts wilde me nog niet ontvangen voor een controle van mijn longen, niet ernstig genoeg of misschien ook besmettingsangst."
Irrationeel, vindt de IT-hoogleraar. "Ik kan het virus niet meer krijgen en zou bij uitstek degene zijn om andere mensen te helpen."
Een virus-vrij briefje gaat niet helpen
Het is volgens Rob een psychologisch mechanisme. Een briefje van de dokter waarop staat dat je virus-vrij bent, daar gelooft hij niet in. "Het zal niet helpen als je met een virus-vrij-papiertje gaat wapperen, integendeel, het lijkt dan eerder op de ratel van vroeger die zegt: 'Ik ben onrein'."
De enige oplossing hiervoor is volgens hem dat er meer algemeen bewustzijn komt en meer informatie over mensen die genezen zijn. "De angst voor deze mensen moet verdwijnen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.