Beteuterd kijkt een Poolse man toe hoe zijn brood voor de komende dagen in de vuilnisbak verdwijnt. "Er zitten vleeswaren op en die mogen de Europese Unie niet in”, zegt douanier Niels. De grensregels na brexit blijken veel passagiers niet bekend.

Twee uitpuilende containers met verboden producten

'Dit is de brexit, meneer'

Dat wordt goed geïllustreerd als Niels en Martijn de boodschappentassen van een Poolse man controleren. In de tassen zit voor een paar dagen lunch. Niels pakt de in aluminiumfolie verpakte boterhammen eruit en vraagt: "zit er vlees op?"

Als de man bevestigend antwoordt zegt Niels: "Dit nemen we allemaal in." De man gelooft zijn oren niet. "Mag ik het vlees eraf halen en alleen het brood meenemen?" probeert hij nog. "Nee, we nemen alles in. Dit is de brexit meneer, het spijt me", antwoordt Niels streng.

audio-play
Vleeswaren, ook die op brood, mogen niet zomaar de grens over.

Vruchten, vleeswaren, vis mogen niet mee

Omdat de Britten uit de Europese Unie zijn gestapt, geldt voor de Britten wat voor alle zogeheten 'derde landen' geldt. Verse producten als vruchten, vleeswaren en vis mogen niet zomaar mee. "We zien ook dat Britten soms kleine hoeveelheden hasj of wiet meenemen uit de coffeeshops. Daar werd eerst niet op gecontroleerd, maar dat nemen we nu ook in", vertelt Niels.

De Douane waarschuwde in december voor opstoppingen in de Rotterdamse havenregio. Passagiers, maar ook bedrijven moeten rekening houden met een hoop nieuwe regels. De Douane schatte in dat een kwart van de vervoerders niet goed op de nieuwe situatie is voorbereid.

Drukte valt mee

Nu brexit een week lang een feit is, valt het met de drukte nog alles mee. Op de veerboten gaan telkens slechts enkele tientallen vrachtwagens mee. Teamleider Rien de Ruijter van de douane verklaart dat doordat bedrijven voor de jaarwisseling zoveel mogelijk naar het VK gebracht hebben, en de echte drukte nu nog op stoom moet komen.

Op kleine schaal worden er al wel problemen gezien, De Ruijter noemt bijvoorbeeld een Brits bedrijf dat de douaneformaliteiten niet op orde had. "Die chauffeur staat nu stil." De Douane verwacht dat de komende weken de drukte toe zal nemen. "Dat zal misschien tot iets meer problemen leiden", zegt de Ruijter. "Maar we verwachten ook dat er de komende 4 tot 6 weken verbetering op gaat treden. Dat mensen gewend raken aan het vervullen van de douaneprocedures en dat reizigers zich beter informeren."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.