We lijken er helaas niet omheen te kunnen, van voetbalveld tot sinterklaasintocht: racisme blijft keer op keer weer de kop op steken. Wil je hier graag iets tegen doen? Probeer je volgende vakantie nieuwe vrienden te maken.
Voor oud-politica en globetrotter Erica Terpstra is het duidelijk, reizen is de manier om van je vooroordelen af te komen. Onlangs vertelde ze in het programma Pauw: "Heel veel mensen zijn de moeite waard om te leren kennen, ik denk ook dat dit een wapen kan zijn tegen racisme. De eerste de beste reis die ik ga maken, en ik kom iemand tegen, zeg ik: 'Fijn om je te ontmoeten.'"
Kennismaken werkt écht tegen racisme
Wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen wat Terpstra zegt. Zo laat Hanneke Felten, onderzoeker en projectleider bij Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) weten. "Ontmoeting is een van de beste manieren om vooroordelen, stereotypen en uiteindelijk discriminatie te verminderen." Wel laat Felten weten dat deze ontmoetingen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.
Zo moet ten eerste de ontmoeting een positieve ervaring zijn en daarbij ook de angst voor de andere persoon wegnemen. Daarnaast moet je proberen om jezelf te verplaatsen in de ander. Nadenken over hoe het is om in zijn of haar schoenen te staan, zorgt volgens de onderzoekster voor empathie. En dat kan er uiteindelijk weer voor zorgen dat vooroordelen tussen jou en de ander verminderen.
Wees je bewust van de groep
Volgens Felten is het cruciaal dat je de andere persoon ook echt erkent als 'een ander'. Zo geeft ze als voorbeeld: "Als je op reis in een Arabisch land een leuke gezellige familie ontmoet, die moslim is, dan is het belangrijk hoe je deze familie onthoudt."
De onderzoekster van KIS licht dat toe. "Als je deze familie alleen ziet als 'Arabisch' dan zal er weinig veranderen aan jouw vooroordelen over moslims". Realiseer je dus ook dat de leden van deze familie naast Arabisch, ook moslim zijn en verder nog bij andere groepen horen." Wanneer je dit niet doet en deze familie meer als een uitzondering ziet in tegenstelling tot de rest van de groep waarbij ze horen, dan noemt Hanneke Felten dat 'subtypen'. Hierbij 'vergeet' je dat iemand onderdeel is van een groep en dan loop je misschien het risico dat je jezelf moet betrappen op uitspraken tegen je vriend(in) die bijvoorbeeld als volgt klinken: 'Ik vind Surinamers maar raar, behalve jij, jij bent wel oké.'
Vriendschappen werken het allerbeste
Uiteindelijk is volgens Hanneke Felten de allerbeste manier om van je vooroordelen af te komen een vriendschap met iemand opbouwen. Dit erkent ook journalist Natascha van Weezel. Zij schreef onder andere het boek 'Thuis bij de vijand. Moslims en joden in Nederland' en nam een aantal jaar geleden deel aan het project Mo & Moos. Bij dit project werden jonge joden en jonge moslims aan elkaar gekoppeld om het gesprek aan te gaan.
"We leerden elkaar echt kennen en dat gaat zoveel dieper dan tot welke groep je hoort of welke achtergrond je hebt, dat zijn gewoon menselijke waarden en als je die in elkaar leert herkennen ben je al een heel eind." Wil je dus je steentje bijdragen om racisme tegen te gaan? Maak de volgende keer een reis en ontmoet mensen, op de goede manier.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.