De voorzitter van FC Den Bosch, Jan Hein Schouten, herziet de reactie van de club, na intern onderzoek naar de uitingen van supporters afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Excelsior.

"Mijn reactie is wel degelijk omgedraaid. Wij hoorden inderdaad kraaiengeluiden, maar als er dan ook daadwerkelijk andere leuzen worden geroepen, moeten wij diep door het stof", reageert hij in Radio EenVandaag.

Nieuwe beelden

"De beelden die wij vanmorgen zagen, waren absoluut niet de beelden die wij gisteren hebben gezien." Schouten gaat uit van nieuwe camerabeelden, maar ook van gesprekken met de spelersgroep zelf. De wedstrijd werd gisteren stilgelegd nadat voetballer Mendes Moreira door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend.

De club was toen stellig in een reactie: er was geen sprake van racistische uitingen. Nu ziet voorzitter Schouten dat dus toch anders. "Het is niet echt een groot en druk stadion, maar het is wel een stadion waarbij sommige geluiden worden overstemd. Als wij dat zelf hadden waargenomen, hadden wij absoluut ingegrepen."

'We gaan gewoon op jacht'

Schouten laat weten dat de club de supporters die gisteren racistische dingen hebben geroepen naar spelers, gaat opsporen. "Vervolgens gaan we er voor zorgen dat die mensen niet meer in het stadion komen."

Over wie deze supporters zijn, zegt Schouten: "Het is de bekende minderheid. Die willen we er niet meer bij hebben en daar gaan we alle beschikbare middelen voor gebruiken en dan gaan we gewoon op jacht."

Dit moeten wij bannen

De voorzitter zegt FC Den Bosch niet als een racistische club te kennen. Toch heeft FC Den Bosch in 2013 ook met racistische leuzen te maken gehad, in de bekerwedstrijd tegen AZ. "Wij moeten hier structureel mee aan de gang. Wij vinden het verschrikkelijk dat wij hiermee als club worden geassocieerd. Daar zullen wij voor door het stof moeten. Dit moeten we echt uit het stadion bannen", zegt hij vandaag.

Volgens de club was er gisteren sprake van kraaiengeluiden, in plaats van racistische uitingen. Die reactie noemt FC Den Bosch nu een blunder. "De club doet verder onderzoek naar wat er feitelijk is gebeurd en zal alles in het werk stellen om de personen die zich schuldig hebben gemaakt aan dit grensoverschrijdend gedrag te achterhalen en te straffen", zo staat in het statement.

statement FC Den Bosch
Bron: EenVandaag
Het statement dat de club gisteren plaatste
Luister naar het hele gesprek bij Radio EenVandaag over wat er gisteren gebeurde in het stadion bij FC Den Bosch. Met een reactie van Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en Hubert Rovers, directeur van het European Football for Development Network, en voorzitter Stichting Geef Racisme De Rode Kaart.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.