Supporters die zich racistisch uiten bij voetbalwedstrijden moeten keihard aangepakt worden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 31.000 mensen. Volgens de ondervraagden is het straffen van de daders effectiever dan het straffen van de clubs.
In het onderzoek werden diverse maatregelen voorgelegd om racisme bij het voetbal aan te pakken. Aanleiding waren de racistische spreekkoren tegen Excelsior-speler Mendes Moreira. De ondervraagden willen massaal (91 procent) dat het stadionverbod voor supporters aangescherpt wordt met een meldplicht tijdens de wedstrijd. De KNVB bekijkt nu of de maximale duur van een stadionverbod omhoog kan van 5 naar 10 jaar. Veel mensen vinden dit niet genoeg: wat hen betreft mag het verbod wel levenslang zijn.
Het is tijd voor strenge maatregelen, direct gericht op veroorzakers. Lik op stuk dus. Voor de snelrechter, boete of gevangenisstraf en levenslang stadionverbod.
Deelnemer onderzoek
Gezichtsherkenning en strafrechtelijk vervolgen
Het kabinet wil de pakkans van supporters die zich misdragen vergroten door slimme camera's met gezichtsherkenning. Driekwart (72 procent) zou dit soort camera's graag zien bij alle clubs in het betaald voetbal. Volgens de deelnemers moet het strafrechtelijk vervolgen van mensen die zich schuldig maken aan racisme een hogere prioriteit hebben (87 procent). De camerabeelden kunnen helpen om de daders te identificeren.
Sowieso moet een wedstrijd altijd gestaakt worden bij racistische uitingen, vindt 81 procent. Maatregelen gericht tegen de voetbalclubs kunnen op minder steun rekenen. De helft is voorstander van een boete voor de club (46 procent) of punten in mindering brengen (44 procent).
Welke van de onderstaande maatregelen moeten er volgens jou wel of niet genomen worden tegen racistische uitingen op het voetbalveld?
- Stadionverbod voor supporters met meldingsplicht tijdens wedstrijden - 91 procent
- Strafrechtelijk vervolgen supporters - 87 procent
- Wedstrijd altijd staken bij racistische uitingen - 81 procent
- Gezichtsherkenning in het stadion voor alle clubs in het betaald voetbal - 72 procent
- Boete voor de club - 46 procent
- Punten in mindering brengen bij de club - 44 procent
Oerwoudgeluiden en Hitlergroet
Zo'n 1500 ondervraagden zeggen dat zij zelf ervaring hebben met racisme rond het voetbal als supporter, speler of scheidsrechter. Dit komt zowel voor bij profclubs als bij amateurclubs. Een speler met een Surinaamse achtergrond schrijft: "Ik werd door de trainer bijna nooit opgesteld vanwege de oerwoudgeluiden van de toeschouwers."
Een ander panellid schrijft: "Mijn kameraad, die Tamil is, wordt door een overvolle trein Feyenoord supporters toegezongen met racistische liederen en krijgt van meer dan de helft van de coupe een Hitlergroet."
We zijn uit de club gezet, nadat wij gesprek met de trainer aan wilden gaan over schelden tegen mijn zoon (kankermongool, kankerneger, vuile zwarte enz). Dat gesprek is er nooit geweest. Ook geen hoor/wederhoor met bestuur.
Deelnemer EenVandaag Opiniepanel
Schelden gaat twee kanten op
Sommige deelnemers merken op dat niet alleen gekleurde spelers te maken hebben met scheldpartijen: "Er worden de ergste dingen geroepen op de hoogtepunten van emoties, bedoeld en onbedoeld. Helaas word racisme vaak één kant op gezien. Ik word ook vaak uitgemaakt voor 'kankerkaaskop' en 'nazi'."
Een andere deelnemer zegt: "Ik heb het vooral meegemaakt met en door Marokkaanse voetballertjes. Ze kunnen niet tegen hun verlies en worden dan zeer vervelend." Anderen vinden dat het ook een beetje bij de emoties rond de wedstrijd hoort: "Soms hoor je op de tribune lompe opmerkingen door spanning van de wedstrijd. Maar ik ervaar dat het vaak niet gemeend is of om een speler uit het spel te halen."
Maatschappelijk probleem
Volgens een deel van de ondervraagden is racisme vooral een maatschappelijk probleem. Voetbal is volgens hen een afspiegeling van de samenleving. Het probleem zou breder aangepakt moeten worden met de politiek voorop.
"De basis voor het oplossen van dit probleem moet al gelegd worden bij de jeugd vanaf de kleuterschool door het bijbrengen van respect voor je medemens", zo van iemand het samen.
Over het onderzoek
Het onderzoek is gehouden van 22 tot en met 25 november 2019. Aan het onderzoek deden 31.319 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De uitslagen van zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.