Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij vindt dat Pauline Krikke beter op kan stappen als burgemeester van Den Haag. Na de bestuurlijke crisis in Den Haag is haar positie niet langer houdbaar denkt hij. "Ik heb mijn knopen wel geteld."
"Je moet haar nog wel de gelegenheid geven om zich te kunnen verdedigen in de raad, maar ik heb mijn knopen wel geteld. Een coalitie die breekt en dan een dag later het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat vernietigend was voor haar", zegt de fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij. "Maar ik denk dat Den Haag toe is aan een nieuwe burgemeester."
1 oktober was een zwarte dag.
Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij (HSP)
Vertrouwen opgezegd
Krikke is in bestuurlijk zwaar weer terecht gekomen nu twee wethouders van omkoping en corruptie verdacht worden en er een kritisch rapport over de vreugdevuren in Scheveningen is verschenen. Na de inval bij de wethouders van Hart voor Den Haag/Groep De Mos hebben de overige coalitiepartijen -VVD, D66 en GroenLinks- het vertrouwen in de partij opgezegd.
Het college heeft nu geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Pauline Krikke is als burgemeester verantwoordelijk voor de integriteit van het bestuur. HSP-fractievoorzitter Wijsmuller zegt nog steeds bij te moeten komen van de inval in het stadhuis en in de woningen van de twee wethouders: "Het is ongekend, nog nooit vertoond, 1 oktober is een zwarte dag."
Onveilige situatie
In het rapport 'Vliegvuur op Scheveningen' concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) dat de brandstapels te hoog waren, waardoor een onveilige situatie ontstond. Ook werden er vaten diesel gebruikt.
Volgens de OvV was de gemeente op de hoogte van de overtredingen maar heeft de burgemeester niet ingegrepen, ondermeer vanwege angst voor ordeverstoringen.
Ik ben ook schuldig aan gedoogcultuur rondom vreugdevuren.
Joris Wijsmuller, fractievoorzitter van de Haagse Stadspartij (HSP)
Schuldvraag
Fractievoorzitter Wijsmuller van de Haagse Stadspartij steekt ook de hand in eigen boezem: "Als je kijkt naar de gedoogcultuur die rondom de vreugdevuren is ontstaan, daar ben ik ook schuldig aan, daar is de hele gemeenteraad schuldig aan."
"Op het moment dat de burgemeester ons voor de jaarwisseling een brief stuurt dat de grenzen van wat verantwoord is bereikt zijn. En dat de organisatie zich strikt aan alle veiligheidseisen moet houden. Als vervolgens blijkt dat er op dat gebied alleen maar grenzen zijn opgerekt en er niet is ingegrepen door de burgemeester, dan gaat het hier ook echt over haar eigen verantwoordelijkheid die ze niet goed heeft ingevuld", zegt Wijsmuller.
De Haagse gemeenteraad debatteert donderdag over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.