Hoewel de Tweede Kamer er vorige week een stokje voor stak, is een quarantaineplicht op dit moment mogelijk. Burgemeesters kunnen iemand ertoe verplichten. "Maar het is nogal omslachtig", zegt hoogleraar Straatsrecht Jerfi Uzman.
Om iemand verplicht in quarantaine te plaatsen kan de burgemeester een beroep doen op de Wet Publieke Gezondheid. Uzman: "Op basis van advies van de GGD kunnen zij zeggen: 'Je bent in nauw contact geweest met iemand die corona heeft en daarom plaatsen we jou in quarantaine.'"
Omslachtig
Maar dat gaat dus niet heel gemakkelijk. Eerst moet de burgemeester iemand via een brief de opdracht geven in quarantaine te gaan. Vervolgens gaat de brief naar de officier van justitie. Die moet vervolgens bekijken of hij het daarmee eens is. En als dat zo is, moet hij dat aan de rechter voorleggen. En dit moet per individu opnieuw gedaan worden.
Burgemeesters vinden het hele proces te bewerkelijk en dringen aan op vereenvoudiging. Ook willen ze dat de quarantaineplicht gaat gelden voor mensen die terugkomen uit risicogebieden. Minister De Jonge van Volksgezondheid kondigde eerder aan dat er een quarantainemaatregel zou komen, waardoor quarantaineplicht makkelijker zou worden, maar dat wil de Tweede Kamer niet.
Besmet door iemand die zich niet aan quarantaine hield
Vorig weekend nog werd een kok in zijn vrije tijd in een kroeg in Dokkum besmet door iemand die wist dat hij corona had en die door de GGD gevraagd was in quarantaine te gaan. De kok liep het risico om collega's te besmetten, waardoor zestien van de twintig werknemers in quarantaine moesten. De collega's van de kok gingen netjes in quarantaine, maar de jongen die de brandhaard veroorzaakte, deed dat niet.
Restauranthouder Willem Schaafsma vindt het verschrikkelijk dat iemand die positief is getest, gewoon naar buiten gaat. "Je bent ziek, ook al heb je geen klachten. Hoe haal je het dan in je hoofd om op pad te gaan?" Hij overweegt niet om juridische stappen te ondernemen. En wat deze jongen heeft gedaan, is ook niet juridisch strafbaar, vertelt Uzman. "Zolang die verplichte quarantainemaatregel niet is opgelegd, blijft het enkel een dringend advies."
Gevangenisstraf
Had de betreffende persoon in Dokkum een quarantaineplicht gehad en had hij zich er dan niet aan gehouden, dan had hij maximaal 87.000 euro boete en een gevangenisstraf van 4 jaar kunnen krijgen. Uzman: "Het is niet voor niks dat er in de wet nogal wat waarborgen zijn ingebouwd voordat je iemand kunt verplichten tot 2 weken huisarrest."
"De politiek is nog steeds van plan om iets anders te bedenken om die quarantaine te verplichten, maar ik weet niet wat. De minister zegt: 'We gaan iets met dwangsommen doen', het is mij niet duidelijk wat. En wetten aanpassen kost tijd. Als je de Wet Publieke Gezondheid zou willen aanpassen, zodat het proces minder omslachtig is om mensen te verplichten tot quarantaine, duurt het op z'n vroegst tot eind september, begin oktober voordat die aanpassing erdoor is."
Werkgevers willen niet opdraaien voor kosten verplichte thuisquarantaine
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.