De prijsstijging van de zorgpremies 2020 lijkt mee te vallen, maar juich niet te vroeg. Als je meedoet aan een collectieve verzekering ga je waarschijnlijk alsnog behoorlijk wat meer betalen.

Uiterlijk vandaag maken zorgverzekeringen hun premies voor 2020 bekend. De grootste zorgverzekeraars laten een lichte prijsstijging of prijsdaling zien, maar de onafhankelijke vergelijkingssite Zorgkiezer.nl maakt zich zorgen over verkapte kosten en zorg die alleen voor de rijken beschikbaar is.

Verzekerd via Lidl of Jumbo

Ongeveer tweederde van alle verzekerden sluiten hun zorgverzekering af via een collectief, bijvoorbeeld een vereniging, een gemeente of een werkgever. Voor zo'n grotere groep kan de verzekeraar efficiënter zorg inkopen, waardoor de zorgpremie naar beneden kan. Zo geven supermarkten Lidl en Jumbo 10 procent korting aan hun medewerkers als ze meedoen aan de collectieve verzekering via het bedrijf.

Volgens Minister Bruins van Volksgezondheid wordt de zorg niet beter van deze kortingen. Om die reden maximeert hij de korting per 2020 met 5 procent. Daarmee komen veel collectief verzekerden toch uit op een aanzienlijke maandelijkse prijsstijging. Peter Ruys van Zorgkiezer.nl: "Het zou goed zijn als verzekeraars beter communiceren dat het niet onder elke omstandigheid gunstig is om mee te doen aan een collectieve verzekering."

Restitutiepolis

Zorgkiezer.nl maakt zich ook zorgen over de aanzienlijke stijging van de zogeheten restitutiepolis. Met deze duurdere polis wordt niet de zorg, maar worden de zorgkosten vergoed. Peter Ruys denkt dat hiermee de keuzevrijheid voor de zorg onder druk komt te staan. "Het premieverschil tussen de normale polis en de restitutiepolis wordt groter. Straks is het alleen nog iets voor wie het zich kan veroorloven, voor de rijken."

Menzis is één van de zorgverzekeraars die de premie voor de restitutiepolis verhoogt. Menzis zegt genoodzaakt te zijn om dit te doen om de reguliere zorgverzekering betaalbaar te houden. Financieel topman Dirk Jan Sloots: "Zo'n 95 procent heeft een normale polis. Mensen met een restitutiepolis maken vaak meer gebruik van zorg. Als we de prijsverschillen niet groter maken, dan zouden met met een gewone polis hiervoor opdraaien. Dan verpest je het eigenlijk voor het collectief."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.