In Groningen wordt met gemengde gevoelens gereageerd op het nieuws dat er een parlementaire enquête komt naar de problemen rondom de gaswinning. Eerst zien dan geloven, lijkt het idee in de noordelijke provincie te zijn.

Jelle Knoop, voorzitter van de Groninger Bodembeweging vindt het een goede zaak dat de hele besluitvorming onder de loep wordt genomen. Hij noemt het ook noodzakelijk, om het geloof van de Groningers in de Haagse politiek enigszins op te vijzelen. "Niemand in Groningen vertrouwt de overheid nog. We zijn jarenlang bedrogen. Dat vertrouwen moet gerepareerd worden. Een enquête zou hier bij kunnen helpen."

'Dit mag nooit meer gebeuren'

Knoop weet wel op welke vragen dit grootschalige onderzoek antwoord moet geven. "Vragen als wie er verantwoordelijk is en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Dat zijn de kwesties waar Groningers uitsluitsel over willen hebben."

Ook Annemarie Heite, zelf slachtoffer van bevingsschade en hoofdpersoon in de documentaire 'Stille Beving' is blij met het bericht uit Den Haag. "Ik vind het echt fantastisch, het gaat om herstel van vertrouwen en dat begint bij transparantie. Als je kijkt naar wat er hier in 6,5 jaar allemaal fout is gegaan, maar ook de decennia ervoor, dan moeten we hier echt van leren. Dit mag nooit meer gebeuren."

Symbolische waarde

Volgens Heite kan een enquête ook een belangrijk symbolische waarde hebben. "Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk dat mensen een stuk erkenning krijgen, dat zichtbaar wordt aan heel Nederland wat hier allemaal fout is gegaan. Dat mensen zien hoe diep we hier in Groningen in de ellende zitten."

Nicole van Eijkern woont in een oude boerderij in Appingendam. Na een volledige herbouw van haar woning is er nog geen steeds geen vooruitzicht over wie de kosten hiervoor gaat dragen. "Het brengt mij persoonlijk niet een oplossing voor mijn financiële probleem, maar ik vind het wel een hele belangrijke stap. Ik heb de laatste jaren heel erg het idee gekregen dat onze situatie er totaal niet toe doet en daar heb ik veel last van gehad."

audio-play
Tijdlijn: de gaswinning in Groningen sinds 1959

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.