De Nederlandse overheid heeft een visie op AI, Kunstmatige of Artificiële Intelligentie, gepresenteerd. AI-expert, Arnold Smeulders, vindt die visie rijkelijk laat. Hij ziet een mengeling van koudwatervrees en ondernemingszin in de plannen.

Er zijn dinsdag twee plannen gepresenteerd: eentje door staatssecretaris Mona Keijzer en eentje van het ministerie van Economische Zaken (haar ministerie) samen met ondernemersorganisatie VNO. "Europa roept op om een AI-visie te hebben en Nederland is nu een goeie laatste", zegt Smeulders.

info

Wat is kunstmatige intelligentie (AI)?

Kunstmatige intelligentie is het doen van voorspellingen door middel van data. Een voorbeeld: stel dat je als supermarkt wil weten hoeveel karnemelk je moet inslaan om genoeg op voorraad te hebben voor je klanten, zonder dat er pakken bedorven in de winkel blijven staan. Om zeker te zijn van de juiste hoeveelheid, gebruik je kassagegevens uit het verleden om te weten hoeveel je in de toekomst nodig hebt. Je doet dan met data een voorspelling door een algoritme toe te passen.

Andere landen lopen voor

Volgens Smeulders is een visie op AI hard nodig. "Er schuilt in die data die je hebt als bedrijf een kracht die je als overheid niet aan je voorbij kunt laten gaan. Nederland is nu laat met een idee over het besturen van die kracht. China heeft bijvoorbeeld al een veel sterkere buitenboordmotor dan wij." Dat komt volgens Smeulders doordat China AI goed toepast in de praktijk.

Ook in andere landen lopen ze voor in een visie op AI. "In Frankrijk wordt er 2,5 miljard aan besteed, in Duitsland 1 miljard. Dat geld gaat dan bijvoorbeeld naar het verspreiden van de boodschap, iedereen op de hoogte brengen. Nederland staat daarentegen op een verwaarloosbaar bedrag." Smeulders zegt dat als we meer zouden investeren, we door middel van AI een sterkere concurrentiepositie krijgen.

'Nu het geld nog'

Volgens Smeulders toont de overheid tegelijkertijd koudwatervrees en ondernemingszin. Het rapport van het ministerie, in samenwerking met de ondernemersorganisatie, is vooral ambitie te lezen. "Er staan goeie plannen in om startups te financieren en experimenten te starten. Nu het geld nog."

In het rapport van staatsecretaris Mona Keizer wordt vooral teruggekeken op wat er al gebeurd is. Wel wordt aangekondigd dat AI ingezet wordt om maatschappelijke problemen aan te pakken. Zo zou je bijvoorbeeld uit een grote berg data kunnen achterhalen waar asielzoekers floreren en waar niet, en daar in de toewijzing van behuizing rekening mee houden. "Of als je de elektriciteits- en watervoorziening slim inricht met AI, kun je zo 10 procent aan kosten besparen", voegt Smeulders toe.

Negatieve effecten AI

Er is ook aandacht voor de negatieve effecten van AI. Zo kunnen systemen voor Kunstmatige Intelligentie discrimineren. Als ze bijvoorbeeld alleen maar gevoed worden met gegevens over witte mensen, dan zullen de systemen alle andere mensen minder goed herkennen en representeren.

"De overheid moet daarover regels afdwingen", zegt Smeulders. "Dan zul je vanzelf zien dat AI-ontwikkelaars gaan kijken hoe ze dit beter kunnen doen."

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.