Een computer die nieuws en verhalen schrijft, dat was de bedoeling van een team onderzoekers die zich met kunstmatige intelligentie bezighouden. Het is het team gelukt die te maken, maar nu blijkt dat de computer té geloofwaardig is.

Gesteund door Elon Musk ontwikkelde het bedrijf OpenAI een Kunstmatige Intelligentie-schrijver die het nieuws of boeken op zo'n manier schrijft dat het echt lijkt, meldt The Guardian.

Fake news

De computer GPT2 is zó goed gelukt dat de onderzoeksresultaten vooralsnog niet gepubliceerd worden. Omdat het team bang is dat hun uitvinding wordt misbruikt, hebben ze besloten de techniek niet openbaar te maken.

Ze zijn geschrokken van de overtuigingskracht waarmee het kunstmatig intelligente programma kan schrijven. In deze tijd van fake news lijkt het ze geen goed idee om het verspreiders ervan nog makkelijker te maken. En dus blijft de GPT2 voorlopig geheim.

1984 en brexit

Het programma is zo intelligent dat je maar één zin hoeft in te voeren, waarna hij er vervolgens een heel plausibel verhaal van maakt. De stijl van de tekst wordt herkend, maar ook de inhoud. Het programma onthoudt waar hij over is begonnen te schrijven en borduurt daar op voort in de rest van de tekst.

Als je bijvoorbeeld de eerste zin van George Orwell's klassieker 1984 invoert, dan herkent GPT2 de vage futuristische toon en gaat hij in die trant verder met een heel verhaal. Van de eerste zin van een nieuwsbericht, over bijvoorbeeld brexit, maakt de computer een compleet nieuwsartikel, inclusief verzonnen quotes van Labour-leider Jeremy Corbyn.

Lees ook

'We kunnen niet alles voorspellen'

"Als je niet kunt voorspellen wat de mogelijkheden van een model zijn, dan moet je dat verder uitproberen", zegt Jack Clark, directeur bij OpenAI. "Er zijn veel meer mensen die beter zijn dan wij in het bedenken van kwaadaardige toepassingen."

Voordat die mensen bij het programma kunnen, willen de onderzoekers hun eigen programma beter begrijpen. "We zeggen niet dat we weten wat juist is om te doen. (...) Maar we hopen de weg te kunnen aanleggen terwijl we eroverheen reizen", besluit Clark.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.