Elif Algu organiseerde jaren geleden een ruilavond waar oud speelgoed geruild werd. De eindeloze stroom sinterklaascadeau's waren haar een doorn in het oog. Het werd een succes en inmiddels worden op 126 plaatsen 'Recycle Sint'-avonden georganiseerd.
Bijna iedereen heeft het thuis wel liggen: speelgoed dat nog zo goed als nieuw is, maar waar de kinderen niet meer mee spelen. Wat moet je er dan mee? De 'Recycle Sint' biedt een leuke én duurzame oplossing: ruilen. Na een oproep op Facebook wordt bijvoorbeeld in een buurthuis een event gehouden waar je met je oude speelgoed terecht kunt. In ruil voor het oude speelgoed krijg je bonnen, waarmee je zelf een cadeau voor de kinderen kunt uitzoeken.
Kringloop
Een win-win-situatie dus: het oude speelgoed krijgt een tweede leven en je kunt zelf voordelig nieuw speelgoed op de kop tikken. Het initiatief is daarom een succes. Van Tholen tot Utrecht, op steeds meer plekken wordt en 'Recycle Sint'-avond georganiseerd. Volgens initiatiefneemster Elif Algu is het vooral de tijdsgeest die om recyclen vraagt. "Er is veel behoefte bij mensen om iets te doen. Het is een logische stap. En om geld gaat het niet."
Elif wil dat 'Recycle Sint' van iedereen is, want er zijn volgens haar gewoon te veel spullen. "Ook iemand die niets heeft met natuur of milieu ziet er wel voordeel in. Ik wil deze wereld graag beter achterlaten. Dit was het idee: een gedachtegoed dat opgepakt wordt." Elif zag dat ruilen vooral iets was voor mensen met een kleine portemonnee, maar wilde dat veranderen. "Ik haal ruilen uit het hoekje van de minima."
Succes
Dit jaar werden 126 'Recycle Sint'-avonden georganiseerd in Nederland, vorig jaar waren dat er 101. In totaal werden in 2018 zo'n 35.000 spullen verruild, met een waarde van ongeveer 1 miljoen euro.
Kleine beetjes helpen
Maar hoe vertel je kinderen dat het cool is om speelgoed te recyclen zonder iets af te doen aan de Sinterklaas-mythe? Elif heeft een simpele oplossing: "Leg een gebruikt stuk speelgoed naast hun schoen. Die is dan voor de recycle-piet."
De 'Recycle Sint' is volgens Elif een katalysator. "Het zit vaak in ons hoofd dat nieuw beter is. Recyclen moet gedragen worden door coole mensen. Dan nemen anderen het over. Kijk bijvoorbeeld naar hipster-tieners. Vintage is voor hen al heel lang hip."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.