Het is even afwachten, maar de kans is groot dat er over 7 maanden veel 'quarantainebaby's' worden geboren. Opvallend: bij fertiliteitsarts Frederika Prak melden zich dagelijks stellen die niet natuurlijk zwanger raakten, en nu tóch in verwachting zijn.

Jaarlijks starten zo'n 13.000 stellen met een onvervulde kinderwens een ivf-traject. Deze behandelingen werden stilgezet vanwege de veiligheid van patiënten en om zo de bedden en menskracht op de ic's in te kunnen zetten. Nu melden zich bij fertiliteitsarts Frederika Prak van het UMC Utrecht bijna dagelijks patiënten die juist in deze periode zwanger zijn geraakt. "Op een natuurlijke manier. Normaal gesproken gebeurt dat sporadisch."

Fertiliteitsarts Frederika Prak van het UMC Utrecht krijgt dagelijks meldingen van ivf-stellen die 'spontaan' zwanger zijn geworden.

Toch thuis proberen

De reden voor het aantal toegenomen 'spontane' zwangerschappen is volgens Prak juist dát de geplande behandelingen niet door konden gaan. "Mensen zijn vaak al een jaar of 2 bezig, voordat ze bij ons komen. Vaak is de spontaniteit van het 'proberen' ervan af en hebben mensen hun hoop gevestigd op dit traject."

De eerste stap is dan inseminatie en later eventueel ivf, vertelt Prak. "Toen die behandelingen wegvielen zullen veel stellen gedacht hebben: 'Laten we het thuis weer serieuzer oppakken.' Vergeet niet dat niemand wist hoelang deze periode zou gaan duren."

Hoopgevend voor anderen

De fertiliteitsarts is blij met deze ontwikkeling. "Het maakt duidelijk dat paren die we behandelen niet per se onvruchtbaar zijn. Vaak zijn ze verminderd vruchtbaar." Ze hoopt dat andere stellen daar hoop uit kunnen putten.

"Succes is namelijk nooit gegarandeerd bij ivf, het is een zwaar traject dat hoogstens kansverhogend werkt. Deze ontwikkeling laat zien dat de natuurlijke weg voor sommigen ook nog is weggelegd."

Wachtlijsten wegwerken

Inmiddels zijn ivf-benadelingen in het UMC Utrecht weer hervat. Er wordt hard gewerkt om de in coronatijd ontstane wachtlijsten weg te werken. Voor veel paren is het moeilijk om nog langer te moeten wachten. Dat vraagt dan ook veel van de medewerkers. "De teleurstelling is groot als een behandeling niet het gewenste resultaat heeft."

"Om dan weer achter in de rij aan te moeten sluiten is moeilijk, zeker als mensen al wat ouder zijn. We begrijpen hoe belangrijk dit is voor veel mensen, en werken er hard aan om zo snel mogelijk weer iedereen te kunnen helpen."

info

Wat is ivf?

'In vitro fertilisatie', afgekort ivf, betekent 'bevruchting buiten het lichaam'. Het is een vruchtbaarheidsbehandeling die aangeboden wordt aan mensen die niet op natuurlijke manier zwanger kunnen worden. Met behulp van hormonen wordt geprobeerd meerdere eicellen te laten rijpen.

In het laboratorium wordt vervolgens het sperma van de partner bij de eicellen gevoegd. Na een succesvolle bevruchting wordt het embryo terug in de baarmoeder geplaatst. Hierna is er een kans op een zwangerschap. Die kans is niet groot: ongeveer 1 op 4.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.