Na de eerste verhoren van verdachte Willem Holleeder, gaan nu z’n zussen bij de rechtbank in Amsterdam getuigen tegen de bekendste crimineel van Nederland. Onder strenge beveiliging staat deze week eerst Sonja Holleeder oog in oog met haar criminele broer. Onherkenbaar voor media en publiek zit ze in de zwaar bewaakte gerechtsbunker in een speciale cabine.
Net als haar jongere zus Astrid beschuldigd Sonja haar broer Willem Holleeder (alias 'De Neus') van het opdracht geven voor liquidaties. Zo beweert ze dat Willem zelfs opdracht heeft gegeven voor de moord op haar man: Heinekenontvoerder Cor van Hout, jarenlang ook partner in crime en boezemvriend van Holleeder.
Willem vroeg steeds naar Cor en waar-ie dan was. Hij zei dan: Cor gaat eraan, die dikke kankerhond
Sonja Holleeder
Sonja, Astrid en ‘n ex-vriendin van Holleeder stappen in april 2013 naar de politie. In het diepste geheim, want Holleeder is dan nog op vrije voeten. De vrouwen worden begeleid door hun goede vriend en misdaadjournalist Peter R. de Vries.
Belastende verklaringen
De rechtbank zal in deze strafzaak nu moeten beoordelen of die belastende verklaringen van de zussen betrouwbaar zijn. EenVandaag blikt daarom uitgebreid vooruit op de verhoren van deze cruciale getuigen. Hoofdofficier van justitie Theo Hofstee: “Die verklaringen van deze vrouwelijke getuigen zijn heel belangrijk omdat ze iets zeggen over het rechtstreekse contact met Holleeder zelf. En heel veel andere verklaringen zijn, zoals wij dat zeggen, van horen zeggen.” Het gaat om explosieve beschuldigingen vanuit de inner circle rond Willem Holleeder.
Ik ben nog steeds heel erg bang. Ik doe dit omdat het moet (…) Willem moet stoppen. Met z’n bedreigingen en het afpersen. Ik zit hier met veel angst te praten
Sonja Holleeder
Daarnaast beschuldigen de zussen Willem Holleeder ook van het opdracht geven voor meerdere liquidaties in de onderwereld. De Neus staat uiteindelijk in dit proces terecht voor de volgende criminele afrekeningen:
- Cor van Hout, topcrimineel († 2003)
- Robert ter Haak, botenhandelaar († 2003)
- Willem Endstra, bankier van de onderwereld († 2004)
- John Mieremet, topcrimineel († 2005)
- Kees Houtman, hasjhandelaar en pandjesbaas († 2005)
- Thomas van der Bijl, criminele kroegbaas († 2006)
Op een gegeven moment zei Willem tegen me: As, nu gaan d’r heel snel veel achter mekaar (…) Kort daarna werden Kees Houtman en John Mieremet vermoord
Astrid Holleeder
Ook Astrid en Sonja vrezen naar eigen zeggen voor hun leven. Daarom belanden de verklaringen eerst in een geheime kluis van justitie. Pas een paar maanden na de arrestatie van De Neus (december 2014) worden ze ingebracht in de strafzaak.
Conflict over veiligheidsmaatregelen
Op de achtergrond ontstaat er intussen een groot conflict tussen het Openbaar Ministerie en de drie vrouwelijke getuigen over de veiligheidsmaatregelen van justitie. Zo beschrijft Astrid Holleeder in haar meest recente “Dagboek van ’n getuige”:
Hoe valt te verklaren dat wij nog geen kogelwerend vest van 400 euro kunnen krijgen? Een getuige zonder spaargeld is in dit land aan de goden overgeleverd (…) Dat is niet eerlijk en ook niet goed voor iedereen die criminelen achter de tralies wil krijgen
Astrid Holleeder
Volgens justitiebaas Theo Hofstee is het conflict met Astrid Holleeder inmiddels opgelost: “Ik snap heel goed dat zij zich in een lastige positie bevindt en dat ze heel kritisch volgt hoe de maatregelen uitpakken. Als OM zijn wij heel goed met haar in gesprek. Over hoe die maatregelen toch zo goed mogelijk kunnen worden uitgevoerd. En laatst heeft ze ook gezegd dat ze weer een stuk tevredener is. Ik denk dat het nu opgelost is.”
'Smerige leugens'
De komende weken zal het in de rechtszaak gaan over de betrouwbaarheid en precieze motieven van Sonja en Astrid om te getuigen. Volgens Holleeder zelf hebben zijn zussen valse verklaringen afgelegd: “Het zijn smerige, vieze leugens. Ik heb mijn familie nooit geterroriseerd. Astrid is de kwade genius. Zij heeft Sonja overgehaald om te verklaren. Ze spelen samen een spelletje om er financieel zelf beter van te worden.”
Willem Holleeder is nu in totaal vijf dagen aan het woord geweest in deze mega-zaak. Het Openbaar Ministerie heeft grote twijfels bij zijn verklaringen, zegt hoofdofficier Theo Hofstee in het interview met EenVandaag: “Het is goed dat hij de vragen van de rechtbank vrij uitgebreid beantwoordt. Maar hoe we die verklaringen allemaal gaan duiden, dat gaan we allemaal nog zien. Wij hebben daar in ieder geval heel veel twijfels bij. Wij geloven hem zeker niet op alle punten.”
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.