Dokter Jan Karbaat, van wie vermoed wordt dat hij met eigen zaad in zijn spermakliniek kinderen heeft verwekt, is deze maand overleden. Toch willen de donorkinderen en hun ouders het kort geding, waarmee ze een dna-monster van Jan Karbaat willen bemachtigen, door laten gaan.

Ze willen duidelijkheid krijgen of dokter Karbaat hun biologische vader is. Op 12 mei komt de zaak voor de rechter. Inzet blijft het dna-profiel van Karbaat te verkrijgen, ook al is hij overleden.

Wangslijm familielid

De enige manier waarop het kort geding nog kan worden voorkomen, is als een genetisch verwant familielid van Jan Karbaat vrijwillig wangslijm afstaat. Maar geen van hen heeft zich tot nu toe gemeld.

EenVandaag volgt de misstanden van MC Bijdorp in Barendrecht, waar Jan Karbaat directeur was, al langer. In de zomer van 2014 brachten we onze eerste reportage over kinderen die in MC Bijdorp waren verwekt en donorpaspoorten kregen vol foutieve informatie over hun biologische vader. We spraken ook een donor met autisme die naar eigen zeggen met zijn frequente donaties aan de kliniek van Jan Karbaat zo’n tweehonderd kinderen had verwekt.

Afgelopen jaar vertelde donorkind Monique Aarts in EenVandaag over haar zoektocht naar haar donor. Zij heeft sterke vermoedens dat dokter Jan Karbaat haar biologische vader is. Daar hoopt ze met de rechtszaak eindelijk helderheid over te krijgen.

update
clock 25-04-2017 18:30

'Mogelijk vijf 'foute’ IVF-klinieken die rommelden met sperma’

De omstreden IVF-kliniek Bijdorp, waar is gerommeld met donorzaad, staat mogelijk niet alleen. Ties van der Meer, voorzitter van de Stichting Donorkind, stelt in EenVandaag dat zijn stichting dezelfde soort klachten over vijf andere IVF-klinieken heeft ontvangen: “Over in ieder geval vijf andere klinieken krijgen we dezelfde signalen, dezelfde soort klachten.”

De overheid heeft eigenlijk geen toezicht gehouden op de IVF-klinieken, aldus Van der Meer. “De Inspectie had moeten kijken naar wat er daadwerkelijk gebeurde daar.” Stichting Donorkind wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg de klachten en signalen over andere klinieken gaat onderzoeken.

De betrokken arts van IVF-kliniek Bijdorp, Jan Karbaat, overleed anderhalve week geleden. Mogelijke donorkinderen wilden via een rechtszaak afdwingen dat ze DNA van Karbaat zouden krijgen om dit te vergelijken met hun eigen DNA. Nu Karbaat is overleden, zijn ze aangewezen op directe familie van Karbaat.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.