Okke Lucassen (26) is chronisch ziek en valt onder een medische hoogrisicogroep. Hij ziet medepatiënten gevaccineerd worden, maar krijgt zelf maar geen oproep. De reden: hij is al te lang niet behandeld voor zijn ziekte. "Ik val tussen wal en schip."
Okke lijdt aan een chronische aandoening waarbij zijn rode bloedplaatjes niet herkend worden door zijn lichaam. "Als onderdeel van mijn ziekte heb ik een verzwakt immuunsysteem. Dat betekent dat ik sneller ziek kan worden en als ik ziek word, kan dat heftig verlopen." Toch wacht hij al tijden vergeefs op zijn coronavaccinatie.
Te lang geen behandeling
De uitnodiging daarvoor komt maar niet. "Het RIVM heeft ziekenhuizen gevraagd om een lijst te maken van groepen met een medisch hoog risico. Nu bleek dat mijn naam op die lijst ontbrak, omdat ik de afgelopen 18 maanden niet in behandeling ben geweest en geen ziekenhuis heb bezocht."
Soms gaat het inderdaad jaren goed met Okke, waardoor hij niet altijd naar het ziekenhuis hoeft. "Maar in 2016 kreeg ik de ziekte van Pfeiffer met alle complicaties die daarbij kwamen kijken. Ik weet hoe het is om ziek te zijn."
'Iedereen heeft begrip, maar helpen kunnen ze niet'
Toch is, vanwege de complicaties die hij door corona zou kunnen krijgen, het vaccin ontzettend belangrijk voor Okke. Om zijn prik wel te kunnen krijgen, benaderde hij al vroeg zijn huisarts. "Ik stond bij mijn huisarts in het begin van de pandemie al op de radar. Hij heeft mij in juli al doorverwezen naar het ziekenhuis, maar die waren te druk."
"Sindsdien heb ik de GGD, het RIVM en de landelijke informatielijn voor corona geprobeerd. Allemaal hebben ze begrip voor mijn situatie en willen ze helpen, maar dat kunnen ze niet. Er is een strak protocol dat zegt dat het via een specialist in het ziekenhuis moet, maar daar stond ik niet op een lijstje. Dus heb ik de boot gemist. Ook mijn huisarts kan geen vaccin regelen, omdat dat via een medisch specialist moet."
Systematisch tussen wal en schip
Okke heeft zijn hulpvraag ook gemeld bij Het Juiste Loket: een meldpunt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS. Dat loket helpt mensen die van het kastje naar de muur worden gestuurd en niet weten waar zij voor zorg of ondersteuning terecht kunnen.
"Ik heb mijn situatie persoonlijk uitgelegd met de vraag: hoe kan het dat ik vijf instanties spreek zonder dat iemand mij doorverwijst naar jullie? Daarnaast val ik ook systematisch tussen wal en schip, ik ben niet de enige. Er zijn meer mensen die tot een medisch hoog risicogroep behoren, niet in actieve behandeling zijn en dus worden gemist door het té strakke beleid."
'Wie gaat mijn vaccin regelen?'
Okke weet van meer mensen die tegen hetzelfde probleem aanlopen. "In de steungroep van mensen met mijn ziekte op Facebook zitten ongeveer 350 leden. Veel van hen zijn al wel gevaccineerd, maar er zijn ook enkelen die nog niet zijn geweest. Zij zitten in hetzelfde schuitje als ik."
Het ministerie van VWS moet het beleid aanpassen, vindt Okke. "Het loket is uiteindelijk maar een meldpunt voor klachten. Het ministerie is beleidsmaker en beleidsuitvoerder. Dat beleid staat er, maar is te rigide en niet wendbaar." Uiteindelijk hoopt hij dat de belangrijkste vraag die hij bij het loket neerlegde ook wordt beantwoord: "Wie gaat mijn vaccin regelen?"
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.