Volgens een meerderheid van de jongeren (55%) is hiv/aids in Nederland nog steeds een taboe. Slechts 17 procent zou er open over zijn als ze geïnfecteerd zouden zijn met het virus; twee derde zou het alléén aan goede vrienden/familie vertellen.

Vandaag start de nieuwe campagne van dance4life, om hiv/aids bespreekbaar te maken. Wekelijks worden in Nederland twee tot drie jongeren geïnfecteerd met het virus. 

Geen veilige seks

De eerste keer doet één op de vijf jongeren (20%) het niet veilig; ze gebruikten geen condoom terwijl ze niet zeker wisten of hun bedpartner soa-vrij was. Van de jongens gebruikte zelfs 26% de eerste keer geen condoom.

Bijna alle deelnemers zeggen het belangrijk te vinden veilige seks te hebben; toch hebben 53% van de seksueel actieve jongeren meerdere keren seks gehad zonder condoom terwijl ze niet zeker wisten of hun bedpartner wel of geen soa had.

Helft ouders geeft voorlichting

64 Procent van de jongeren vindt dat hun ouders als eerste verantwoordelijk zijn voor het geven van seksuele voorlichting. Toch laten de ouders het grotendeels afweten; slechts een krappe meerderheid (53%) van de jongeren zegt daadwerkelijk voorlichting van hun ouders te hebben gekregen. Vooral jongens worden minder voorgelicht; 48% zegt seksuele voorlichting te hebben gekregen, tegenover 58% van de meiden.

Dit terwijl de jongeren die wel voorlichting hebben gehad van hun ouders, dit veel nuttiger vinden dan de voorlichting die ze krijgen op school. Een deelnemer: ‘Dat was niet zo nuttig, in de zin van: klas vol pubers, lekker giechelig, boodschap kwam niet echt over.’

Tweederde (65%) van de deelnemers geeft aan dat ze het wel gênant vinden om met hun ouders over seks te praten. 

Voorlichting gemist

Jongeren die seksuele voorlichting hebben gehad, geven aan dat ze achteraf vooral informatie hebben gemist over zelfvertrouwen op het gebied van seks (34%), de eerste keer seks (28%) en seksuele technieken (25%). Zoals een jongere het omschrijft: ‘Er wordt weinig voorlichting gegeven over seksuele technieken en het gevoel dat je er bij hebt. Dat mag meer naar voren komen bij voorlichting.’

App over seks

Dance4life heeft een app ontwikkeld die jongeren antwoord geeft op al hun vragen over seks, seksualiteit en soa’s, zoals: ‘Hoe doe je een condoom om?’ Ook is er de ‘In de buurt’-functie, die – op basis van je locatie – vertelt waar je in jouw omgeving condooms of de morning-afterpil kan kopen, of waar je een soatest kan doen. 

over dit onderzoek
clock 06-02-2013 01:00

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 24 januari tot 4 februari 2013, deden 2.261 jongeren mee. Hiervan zijn 1.202 jongeren seksueel actief. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.