Genoeg is genoeg, vindt de actiegroep End H.A.T.E, die zich richt op het aanpakken van homo- en transfobie. "In Nederland is veel geweld en er is altijd wel iemand in de familie die bij onze community hoort. Het kan je tante of broer zijn."
Begin deze maand werd de 42-jarige David in België doodgestoken toen hij via een dating-app in de val werd gelokt. Drie minderjarige jongens zitten nog steeds vast en worden verdacht van geweld tegen homo's. Ze zouden namelijk ook nog twee andere slachtoffers hebben gemaakt. "Er gebeurt zoveel dat je niet kan zeggen dat het incidenten zijn", zegt oprichter van End H.A.T.E Nina de Koning.
'Blij zijn dat ik je niet in elkaar sla'
En homo's zijn niet de enige die te maken krijgen met excessief geweld om wie ze zijn. Want dat ook transgender personen gevaar lopen in ons land, is niet nieuw. "Ik heb een keer meegemaakt dat een groep jongens achter mij aan rende. Dat was heel erg eng", vertelt activist en artiest Alice Olsthoorn, ook verbonden aan End H.A.T.E.
"En ook toen ik op een date was. Toen vertelde ik die jongen dat ik trans was. En toen liep die jongen weg en zei hij: 'Je moet blij dat ik je niet in elkaar sla'", vertelt Olsthoorn. "We moeten dit nog steeds bespreken. In onze gemeenschap, maar vooral ook daarbuiten. Het gaat om iedereen om je heen. Het gaat erom dat je strijdlustig wordt. Spreek mensen erop aan als je homofoob gedrag ziet, of als je denkt dat dingen niet door de beugel kunnen", vertelt De Koning.
'Homo is geen dagelijks scheldwoord'
"Wij krijgen dagelijks berichten binnen van mensen die te maken krijgen met geweld. Het is een maatschappelijk probleem en er is heel weinig aandacht voor, terwijl dat wel zou moeten", zegt oprichter De Koning. "Het geweld lijkt wel normaal, terwijl het niet genormaliseerd moet worden. Daarom is het aantal meldingen de politie ook zo laag. Maar daar kan je de community niet de schuld van geven."
Twee Brabantse mannen van 19 en 20 zijn vandaag veroordeeld voor een reeds gewelddadige overvallen via homo-app Grindr. De Koning vindt dat homogeweld niet goed wordt berecht in Nederland. "Als iemand scheld met 'homo', kan dat niet worden berecht, omdat het zogenaamd een dagelijks scheldwoord is. Dat is niet oké."
Overheid
De Koning vindt ook dat de overheid homogeweld niet goed neerzet. "Die zetten het neer als de islam die intolerant is naar onze community, maar dat is feitelijk niet juist. Dat leidt af van het probleem, want dat is veel groter."
Het probleem ligt niet alleen bij een groep mensen, zegt De Koning. "Want je ziet het bijvoorbeeld ook in de Biblebelt waar jongeren te maken hebben met 'duiveluitdrijvingen', of dat ze moeten praten met een geestelijke. En als ze er dan niet vanaf komen moeten ze op straat slapen. Er zijn nog steeds geen save houses. Het is heel schrijnend."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.