Slecht nieuws voor Q-koortspatiënten. Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten van Q-koorts. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op een Q-koortsconferentie.
Daaruit blijkt dat bij patiënten met chronische q-koorts de klachten gelijk blijven of zelfs verergeren na verloop van tijd. Sterker nog, de onderzoekers van de Radboud Universiteit zeggen zelfs dat intensieve behandeling eigenlijk geen verbetering biedt en dat behandeling hooguit voorkomt dat de klachten nog veel erger worden.
LEES OOK: Q-koorts, de vergeten patiënten
Weinig hoopgevend dus voor die patiënten. Q-koorts is een zoönose. Dat is een ziekte die overgedragen kan worden van dier op mens. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella Burnetti. Die wordt vooral gevonden bij geiten, schapen en runderen. De bacterie verspreidt zich bijvoorbeeld via de lucht door het uitrijden van mest.
Het bestaan van Q-koorts werd in de jaren ’30 voor het eerst aangetoond in Australië. Die bacterie Coxiella Burnetti wordt wereldwijd gevonden bij dieren, behalve in Nieuw Zeeland. En die bacterie is zo lastig te bestrijden, dat in de jaren ’50 de Amerikaanse overheid zelfs heeft geëxperimenteerd met die bacterie, als biologisch wapen.
LEES OOK: Wat je moet weten over Q-koorts
Afgelopen najaar was er nog een grote uitbraak van Q-koorts in Chili. En in Nederland leerden we Q-koorts zo’n 10 jaar geleden kennen. Er kwamen al snel tientallen meldingen en het werd de grootste Q-koortsepidemie ter wereld.
Hier hebben nog steeds veel mensen dus last van, blijkt uit dat nieuwe onderzoek. Een gevolg van de ziekte is bijvoorbeeld chronische vermoeidheid.
LEES OOK: Leven met Q-koorts, de ombudsman trekt ten strijde
Met de grote veestapel in Nederland zijn er soms nog steeds zorgen over een nieuwe uitbraak, zeker als je kijkt naar de enorme toename van het aantal geiten. Inmiddels hebben we een stevig protocol staan.
Voor de patiënten van 2007 is dat te laat. Zij vinden al jaren dat de overheid destijds niet adequaat heeft gereageerd. Een schadevergoeding die werd geëist van de staat werd vorig jaar door de rechter afgewezen. Maar het kabinet kwam uiteindelijk toch met excuses. En met een financiële compensatie.
De Partij voor de Dieren heeft inmiddels een debat aangevraagd over de uitkomsten van dit nieuwe onderzoek.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.