Gespecialiseerd sluipschutter Richard Jansen sluit zich eind 2014 aan bij de YPG, een militie van Syrische Koerden die strijdt tegen de terreur van Islamitische Staat in het noorden van Syrië.

De wreedheden van IS grijpen Jansen naar de keel: “Met mijn militaire achtergrond kan ik de Koerden helpen”, denkt hij. 

Richard Jansen geeft militaire trainingen aan andere buitenlandse strijders en vertrekt in januari van dit jaar naar het front. In de strijd om een cruciaal berggebied in Noord-Irak schakelt hij tientallen IS strijders uit.  “Prijsschieten”, noemt hij het. 

Tijdens dit offensief raakt hij zwaar gewond en nu revalideert Jansen in een kliniek in Duitsland. Voor de Koerden staat vast: deze man is een held. Maar terug in Europa loopt hij ook kans om strafrechtelijk vervolgd te worden. 

In EenVandaag een exclusief interview met Richard Jansen. Daarnaast een gesprek met arabist Leo Kwarten over de huidige stand van zaken in het conflict tussen de Koerdische strijdgroepen en de moslimrebellen van Islamitische Staat.

audio-play
'Ik heb niet geteld, maar een stuk of veertig heb ik er misschien gedood'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.