Een Hagenaar die in Syrië meevocht tegen Islamitische Staat is onlangs aangehouden op Schiphol. Het gaat om de 24-jarige 'Andok' die 1,5 jaar geleden zijn verhaal deed in EenVandaag. Hij zou hebben gevochten voor de Koerdische militie YPG.

De man uit Den Haag wilde de Koerdische strijders vanuit ideëel oogpunt steunen, zo vertelde hij in het najaar van 2017 in EenVandaag. Hij had naar eigen zeggen ervaring in de 'constructie' opgedaan en wilde dit gaan toepassen voor civiel werk in Syrië. Maar tegelijkertijd zagen we hem met een Kalasjnikov rondlopen. Vanwege zijn aansluiting bij de Koerden moest hij 6 maanden in militaire dienst en werd hij naar Raqqa gestuurd om mee te vechten tegen IS.

Lees ook

Oorlogsmisdaden

Het OM verdenkt de Hagenaar van deelname aan de gewapende strijd in Syrië. "Het is bijna ondenkbaar als je hebt meegedaan aan de strijd daar - ook als je dat niet aan de zijde van IS deed - dat je niet schuldig bent aan moord, doodslag of dood door schuld", vertelt een woordvoerder.

Terrorismedeskundige Edwin Bakker zegt dat het OM de strijd in Syrië altijd in het licht van oorlogsmisdaden ziet, maar dat het moeilijk te bewijzen zal zijn. Bakker: "Je bent strafbaar als je criminele activiteiten hebt gepleegd, zoals bijvoorbeeld het doden van mensen. Maar iemand die poseert met een wapen, dat kan ook grootspraak zijn."

Afschrikking

Volgens oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen zal het Openbaar Ministerie de Hagenaar vermoedelijk al een tijdje hebben gevolgd, voor hij werd aangehouden. "Ze hebben hem in de gaten gehouden en willen met hem praten. Een van redenen is ook: afschrikking voor anderen. Doe dit niet."

Volgens Melissen zijn zo'n driehonderd Nederlanders uitgereisd naar Syrië, van wie het overgrote deel zich aansloot bij IS. Maar weinig van hen hebben zich bij de Koerden aangesloten.

TV-reportage: Hagenaar vocht in Syrië mee tegen IS en zit nu vast