Zeven maanden geleden verwoestte orkaan Irma een groot deel van Sint Maarten. Pas nu heeft de Nederlandse regering een manier gevonden om het eiland te voorzien van hulpgelden. De Wereldbank neemt de verantwoordelijkheid over het geld en gaat het in fases uitbetalen. Een constructie waarop nog wel wat is aan te merken vindt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Eerder wilde de Nederlandse regering geen geld sturen naar het getroffen gebied. Eerst moest het autonome land binnen het Koninkrijk voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moest er een Integriteitskamer worden ingesteld voor toezicht op deugdelijk bestuur, en er moest betere grensbewaking komen.

Door wanbestuur en corruptie in het parlement kwam Nederland niet eerder met geld over de brug. Nu voldoet Sint Maarten volgens staatssecretaris Raymond Knops aan de gestelde voorwaarden. 110 miljoen euro zal worden gebruikt voor hulp bij de wederopbouw van het eiland.

Kijk en lees ook:

Einde verhaal als het mis gaat

Ronald van Raak (SP) is, ondanks het voldoen aan de voorwaarden, nog steeds sceptisch. “Dit is de laatste kans voor Sint Maarten. Als dit mislukt, zal dat het einde betekenen van het Koninkrijk hoe het nu is".

De vrees bij Van Raak en andere critici is dat een groot deel van het hulpgeld alsnog in de zakken zal verdwijnen van dubieuze bestuurders en bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de wederopbouw.  Als deze donatie niet werkt, dan is het einde verhaal voor de Nederlandse steun voor Sint Maarten in de toekomst, aldus Van Raak.

info
clock 05-04-2018 16:02

Sint Maarten heeft een parlement met 15 zetels. Bijna de helft van de parlementariërs heeft recent of in het verleden te maken gehad met justitieel onderzoek. Onder hen:

- De leider van de grootste partij Theo Heyliger zou in het verleden zaken hebben gedaan met criminelen. Hijzelf ontkent dat overigens

- Parlementariër Chanel Brownbill werd onlangs aangehouden op verdenking van fraude en corruptie.

- Frans Richardson wordt verdacht van omkoping en het ritselen van stemmen.

- Oud-premier William Marlin zit weer in het parlement terwijl Nederland absoluut geen zaken meer met hem wilde doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.