Zeven weken na de verwoestende orkaan Irma proberen de inwoners van Sint Maarten de draad weer op te pakken. Makkelijk gaat dat niet. De schade is zo omvangrijk dat het een klus lijkt te worden die jaren gaat duren.

Rotterdammer Patrick Marcelino is de oprichter van ‘Make Sint Maarten great again’, een initiatief dat kort na orkaan Irma wordt opgestart vanuit Nederland. Vanuit het hele land werden spullen ingezameld die afgelopen week over zee aankomen op Sint Maarten. “Het is toch wel wat zwaarder dan we eigenlijk hadden gedacht,” zegt Marcelino. “Je zit in Nederland, je ziet de beelden maar pas op het moment dat je aankomt, dan raakt het je pas echt.” 

Onrustig

Politiek is het onrustig op Sint Maarten. Terwijl de bewoners van Sint Maarten massaal wachtten op grootschalige hulp vanuit de lokale overheid, weigerde de regering van premier Marlin wekenlang toe te geven aan de eisen die vanuit Nederland worden gesteld voor financiële noodhulp. Een groep van acht politici, een meerderheid van het parlement, was het getreuzel van premier Marlin deze week zat. Ook gaven zij aan wel voorstander te zijn de maatregelen die Nederland wil nemen, namelijk het instellen van integriteits-kamer en verscherpte grenscontroles. Premier Marlin is deze week afgetreden. 

Parlementariër Perry Geerlings geldt als een van de grootste criticasters van Marlin. Hij vindt het onbestaanbaar dat de ex-premier en zijn partijgenoten zo lang hebben geweigerd om Nederlandse hulp te aanvaarden. “Als je zes weken lang glashard volhoudt dat onder deze voorwaarden wij geen hulp uit Nederland nodig hebben, dan vraag ik me wel af of orkaan Irma niet meer schade bij hen heeft veroorzaakt dan bij de rest van het land.” 

Toekomst

Zowel Geerlings als Marcelino zijn bezorgd over de toekomst. “De centen raken op. Werkgevers kunnen hun werknemers niet meer uit betalen. Alle banen in de toerismesector zijn allemaal weggevallen. Omdat de overheid haar werk niet op de juiste manier doet zijn de mensen nu de dupe”, zegt Marcelino. Geerlings waarschuwt zelfs voor een ramp die orkaan Irma overstijgt. “Als er niet structureel en heel snel wat gebeurd, dan zie ik ook de burgerveiligheid onder druk komen.”

We spraken Patrick Marcelino al eerder hierover in september:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.