Wat doe je als het podium je thuis is? Als je niets liever doet dan optreden voor volle zalen? Muzikanten Gerben, Isabelle en Corné proberen zichzelf gemotiveerd te houden in de coronacrisis 'voor als het straks weer kan'. En dat is nog knap lastig.
"Ik heb mijn trompetten nog niet hoeven te verkopen, maar ik gebruik nu wel mijn spaargeld waarvoor ik het niet bedoeld had", vertelt jazztrompettist Gerben Klein Willink. Hij oefent op zijn instrument in een kleine studio in zijn tuin in Utrecht, omringd door een piano en foto's van bekende jazzmuzikanten.
Gestopt middenin een tour
"Ik zat nog vol in een tour met Claudia de Breij die van de ene op de andere dag doorgeknipt werd. Eerst weet je niet goed waar het naartoe gaat. Gelukkig heb ik eerst mijn kinderen thuis kunnen onderwijzen. Daarna heb ik in de zomer toch wel weer dingen kunnen doen. Dingen kunnen organiseren, zoals buiten-concertjes in kleine bezetting bijvoorbeeld hier in Utrecht", vertelt hij. Een maand geleden had Gerben zijn laatste optreden.
Na een tijdje niet te hebben gespeeld, pakte hij zijn trompet weer op. De gedwongen pauze gaf hem de gelegenheid iets te doen wat hij al lang wilde: een cd met eigen werk uitbrengen. "Ik wilde mijn album eerst niet afmaken, ik dacht: waar is het allemaal goed voor? Maar ik heb het gelukkig toch gedaan."
Zoeken naar motivatie
"We zijn in coronatijd met vier man in de studio geweest, op anderhalve meter afstand van elkaar. Dat heeft erg geholpen om die periode door te trekken. Dat je denkt: oké ik moet gefocust blijven. Je moet echt zoeken naar dingen om gemotiveerd te blijven."
En als motivatie al ver te zoeken is voor een gesettelde en professionele muzikant als Gerben Klein Willink, is dat al helemaal moeilijk voor muzikanten die nog niet eens goed en wel begonnen zijn. Op de Rockacademie in Tilburg bekijken studenten de toekomst terughoudend. Zij moeten binnenkort hun geld gaan verdienen in de muziekindustrie, maar dat ziet er nog niet echt rooskleurig uit.
'Ik wilde alle festivals afgaan na mijn afstuderen'
Student Isabelle van Beek ziet haar toekomstplannen veranderen door corona. "Ik wilde graag afstuderen en alle festivals afgaan om te spelen. Ik maak muziek voor live. Dat is het mooiste wat er is: dat je met elkaar je energie kunt delen, je verhaal kunt doen en mensen kunt verbinden."
"Dat is voor mij de basis waarom ik artiest ben geworden. Waarom ik niet op mijn zolderkamer gitaar ben blijven spelen, maar op een podium ben gaan staan. Dat was de droom en dat viel nu in één keer weg."
'De druk om te presteren viel weg'
Om toch gemotiveerd te blijven, legt Isabelle de focus nu vooral op haar muziek afmaken. "Ik ben heel veel aan het schrijven, ik heb het afgelopen jaar een soort van album gemaakt. Daar ben ik wel heel blij mee."
Ook had corona een ander onverwacht voordeel voor de zangeres. "Ik was heel veel bezig met dingen uitbrengen en de industrie en hoe mijn naam naar buiten kwam. Er was superveel druk. En dat viel opeens allemaal weg. Ik heb dit jaar juist heel erg de tijd genomen om uit te zoeken wie ik nu echt ben en waarom ik muziek wil maken. Uiteindelijk heb ik het naar iets positiefs weten om te draaien."
Vanaf 2021 volop in het club-circuit
Corné Kamminga zit met zijn docent elektronische muziekproductie Benjamin Kuijten in een ruimte vol synthesizers en geluidsapparatuur. Corné (artiestennaam: Corren Cavini) laat een nieuwe track horen. Samen met zijn docent schaaft hij aan de muziek. Corné zou dit jaar afstuderen, maar toen kwam corona. "Ik had er wel op geanticipeerd dat ik vanaf 2021 volop in het club- en festivalcircuit zou duiken. Dat is op pauze gezet en dat is enorm droevig."
Het muzieklabel waarvoor hij muziek schrijft, brengt voorlopig even geen nieuwe muziek van Corné uit. Maar hij blijft wel nieuw materiaal schrijven. "Dat stopt nooit. En dat is iets wat ik heel belangrijk vind. Ongeacht de tijd blijven mensen behoefte houden aan muziek en zeker aan die dansvloer. Als die eenmaal open mag, denk ik dat in no time iedereen erop staat en dat we er gelukkiger mee zijn dan ooit. Het is wel iets dat ik als artiest, maar vooral als fan, enorm mis. De verbondenheid die ontstaat op de dansvloer. Het raakt me dat we dat in deze tijd moeten missen."
Blijven de studenten als de markt op z'n gat ligt
Deze zware tijd voor de muziekindustrie brengt nog een groot nadeel met zich mee, vertelt docent Benjamin Kuijten. "De studenten die bij ons komen hebben een drang. Het is niet dat die drang naar muziek maken zomaar stopt. Alleen de vraag is bij ons altijd een beetje of de ouders van de studenten het eens zijn met de keuze van hun kinderen als op een gegeven moment die markt heel lang op zijn gat ligt."
De laatste jaren ging het juist veel beter met de Nederlandse elektronische muziekindustrie. "Die nam wereldwijd een enorme vlucht en ouders zagen meer het nut van een opleiding tot producer. Maar als deze markt zo blijft, dan kan het wel eens zo zijn dat ouders zeggen: ga maar een andere studie doen en probeer dit er maar naast te doen of als hobby te ontwikkelen", vertelt Kuijten.
Op zoek naar een extra baan erbij
Trompettist Gerben Klein Willink probeert vooruit te kijken, ook al houdt hij er rekening mee dat het nog lang kan duren voordat liveoptredens met veel publiek weer mogelijk zijn. Nu doet hij verschillende dingen, om een beetje bezig te blijven. "Ik ben bezig een online improvisatie cursus jazz voor beginners te ontwikkelen, voor trompet."
Ook heeft hij nu tijd over, dus is hij aan het kijken naar een andere baan voor een paar dagen in de week. "De duurzame wereld interesseert mij heel erg. Ik heb mijn eigen huis verduurzaamd. Dat vind ik een interessant onderwerp, om iets beters te doen voor de wereld. En ik ben nu aan het kijken of ik daar parttime, flexibel in kan werken."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.