Honderdveertig bedrijven hebben gewerkt met asbest vervuild straalgrit van het bedrijf Eurogrit uit Dordrecht. Straalgrit wordt op bouwplaatsen gebruikt als reinigingsmiddel. Medewerkers werkten onbeschermd met het straalgrit en hebben mogelijk asbestvezels ingeademd. Rond de twintig projecten liggen inmiddels stil en het bedrijf gaat alle vervuilde middelen terugroepen.
Straalgrit wordt gebruikt om verfresten, vuil of roest van een oppervlakte te stralen. Zo is het gebruikt bij de Willemsbrug in Rotterdam en de Nijkerkerbrug in Nijkerk. Aannemersbedrijf Mourik heeft inmiddels het werk stilgelegd na de ontdekking van het asbest in het straalgrit. Martin van Putten van het aannemersbedrijf reageert geschokt. "Onze medewerkers zijn erg geschrokken, want ze hadden geen bescherming tegen het asbest. We zijn nu bezig met het onderzoeken van de monsters en inventariseren bij de staalketels of er asbest in zit."
Het bedrijf Eurogrit laat aan EenVandaag weten dat de 'hoeveelheden asbest dermate klein zijn, dat het volgens experts geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt'.
Verklaring Eurogrit B.V.
Rijkswaterstaat slaat alarm
Rijkswaterstaat slaat alarm en geeft aan dat er geen draaiboek was voor dit probleem. Inmiddels is er spoedoverleg geweest tussen de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Zij zijn een onderzoek gestart.
Joris Schouten van Rijkswaterstaat zegt tegen EenVandaag dat "het werk bij de Nijkerkerbrug inmiddels is stilgeleged. Daar wordt op dit moment beton afgestraald met Eurogrit. Rijkswaterstaat is aan het inventariseren bij hoeveel projecten straalgrit wordt gebruikt. Op dit moment weten we dat het rond de 10-20 projecten zijn. “
Ook geldt er een aanmeringsverbod voor dat gebied. “We weten niet of je daar mogelijke risico’s kunt lopen en dus willen we niet dat mensen of daar gaan aanmeren. Het is dus puur een voorzorgsmaatregel.”
Kleine ondernemers lopen ook gevaar
Volgens Eurogrit zijn de grote afnemers zoals Shell en Tata Steel inmiddels getraceerd, maar ook kleinere afnemers moeten nog bereikt worden. Een woordvoerder van Eurogrit zegt tegen het AD dat iedereen wordt afgeraden om zelf het grit te gaan vervoeren.
"Gebruik het niet. Bewaar het grit in gesloten zakken. Als we meer weten dan bepalen we hoe we al dat grit gaan afvoeren." Eurogrit bekijkt nu alle leveranties vanaf juli, maar nemen ook monsters. "Hoe het grit vervuild heeft kunnen raken, is een raadsel. Een belangrijke grondstof voor het grit zijn restproducten van kolengestookte energiecentrales.", aldus een woordvoerder.
Het Dordtse bedrijf Eurogrit ontdekte donderdag asbest tussen smeltslak straalgrit. Dat is vooral verkocht aan bedrijven die industriële installaties onderhouden. Er zijn ook zakken bij bouwmarkten beland.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.