Een meerderheid is voorstander van een systeem waarbij mensen betalen voor het gebruik van hun auto, in plaats van voor het bezit. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 19.000 leden van het Opiniepanel.
Voor een extra heffing in de spits of op drukke trajecten, is geen draagvlak. Vandaag doen brancheorganisaties van weggebruikers een dringende oproep aan de politiek om rekeningrijden zo snel mogelijk in te voeren.
Zes op de tien (61%) deelnemers vinden het een goed idee als de motorrijtuigenbelasting wordt vervangen door een heffing per gereden kilometer. De belangrijkste reden daarvoor is dat het eerlijker is als mensen die hun auto meer gebruiken, ook meer betalen. Daarnaast denken sommige deelnemers dat ze er met een nieuw systeem financieel op vooruit gaan. Zowel mensen die niet of nauwelijks, als mensen die dagelijks met de auto rijden, zijn in meerderheid voorstander van het principe van de kilometerheffing, ook wel bekend als rekeningrijden.
Draagvlak vervalt bij toevoeging spitsheffing
In de plannen van de brancheorganisaties staat naast een algemene heffing per kilometer ook dat mensen extra zouden betalen als ze in de spits of op drukke trajecten rijden. Door die toevoeging kantelt de publieke opinie; de meerderheid (58%) vindt de invoering van rekeningrijden dan juist een slecht plan. Vooral mensen die de auto het meest gebruiken voor woon-werkverkeer vinden het oneerlijk dat ze "dubbel worden gepakt": omdat ze meer rijden, en omdat ze in de spits rijden.
1 op 3 rijdt om
Volgens de branche is de invoering van het rekeningrijden met extra spitsheffing de enige manier om de filedruk in Nederland te verlagen. Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent van de automobilisten denkt de auto vaker te laten staan als het rekeningrijden wordt ingevoerd. Een op de drie zegt bereid te zijn op andere trajecten (33%) of andere tijdstippen (29%) te reizen.
De deelnemers aan het onderzoek denken dat er betere manieren zijn om files tegen te gaan. Zij menen dat de oplossing voor het fileprobleem vooral ligt in de uitbreiding en het goedkoper maken van het openbaar vervoer. Ook meer flexibelere werktijden zouden volgens de respondenten beter helpen tegen files, dan de invoering van rekeningrijden.
Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 19.341 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is gehouden van 27 tot en met 29 oktober 2016.
Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.