De meerderheid (58%) van de jonge festivalgangers tussen de 16 en 34 jaar heeft wel eens last gehad van piepende of ruisende oren na het bezoeken van een muziekfestival. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Festileaks.
Veel van de ondervraagde jongeren geven aan dat de piep of ruis na een nacht slapen of een dag bijkomen wel wegtrekt. Soms houden de klachten echter langer aan, of hebben ze last van permanente gehoorschade.
“Het voelt dan alsof mijn oor dicht gaat. Alsof je in een vliegtuig zit. Heel afgesloten en dan komt die luide piep. Het normale omgevingsgeluid wordt zachter en de piep komt daarvoor in de plaats”, schrijft een van de deelnemers.
Een ander geeft aan: “Het eerste jaar dat ik naar een festival ging, had ik een week lang een piep in mijn oren. Sindsdien draag ik gehoorbescherming.”
Audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum legt uit hoe dit komt. “Wanneer je last hebt van een piep, zijn er door de harde muziek trilhaarcellen beschadigd. Een klein beetje schade merk je niet, omdat de pieptoon wegtrekt. Als het vaker gebeurt dan raken meer trilhaarcellen beschadigd en dan merk je dat de pieptoon niet weggaat. Eenmaal beschadigde trilhaarcellen kunnen niet meer herstellen.”
Oordoppen goede bescherming
Volgens De Laat geeft het dragen van oordoppen een goede bescherming: “maar niet van die goedkope oordoppen van schuim. Die zijn niet goed genoeg. Je kunt goede oordoppen met een muziekfilter erin kopen, die zijn ongeveer 10 tot 20 euro. Wil je echt van muziek genieten, dan kun je ook oordoppen op maat laten maken."
“Daarnaast kun je extra maatregelen nemen door niet te dicht bij de speakers te staan. Soms kan het geluid daar namelijk boven het lawaainiveau van 110 decibel komen en heeft de demping van je oordoppen veel te weinig effect. Zorg er ook voor dat je af en toe rust neemt, weg van de harde muziek”, voegt de audioloog eraan toe.
In het onderzoek van 3Vraagt komt naar voren dat twee derde (65%) van de jonge festivalgangers wel eens gehoorbescherming draagt op muziekfestivals.
Een deelnemer zegt: “Als ik naar een festival ga neem ik altijd oordoppen mee en gebruik deze. Wanneer ik de ochtend na een festivaldag uit m’n tentje kom, wil ik last hebben van een goed verdiende kater en niet van suizende oren.”
“Ik ga vaak naar festivals en heb daarom gehoorbescherming op maat laten maken. Ik wil de rest van mijn leven ook gewoon kunnen horen”, zegt een ander.
Geen wettelijk maximum
Op festivals wordt de volumeknop vaak flink opengedraaid. Eén op de drie (33%) deelnemers aan het onderzoek vindt dat het geluid over het algemeen te hard staat.
Er is in Nederland geen wettelijke limiet voor het geluidsniveau bij muziekevenementen. Wel is er in een convenant tussen de Nationale Hoorstichting, de Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals (VNFP) en de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) afgesproken dat er een geluidslimiet is van 103 decibel. Later dit jaar komt er een nieuwe versie, waarin er strenger wordt ingezet op handhaving. Organisatoren kunnen dan pas een vergunning krijgen voor hun evenement, zodra ze de garantie geven dat het geluidsniveau van het convenant wordt nageleefd.
De Laat vindt dit een goede zaak. Daarnaast vindt hij dat festivalorganisatoren hun bezoekers beter kunnen waarschuwen voor de gevolgen van harde muziek. “Bijvoorbeeld met borden bij het podium waarop staat: Let op! Lawaai is schadelijk voor je oren. Net zoals de waarschuwingen op een sigarettenpakje.”
Benieuwd hoe bezoekers van concerten en dancefeesten dit ervaren? Lees hier de rapportage:
Aan het onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, deden 2348 jonge mensen mee in de leeftijd van 16 tot en met 34 jaar, waarvan 1086 festivalbezoekers. Het online onderzoek is gehouden samen met festivalplatform Festileaks en vond plaats van 6 tot en met 13 juni 2018. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, regio en stemgedrag. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.