De lesbische vrouw die slachtoffer werd van vermeend anti-homogeweld en werd overgoten met kokend water in een AZC, kreeg bericht dat ze zou worden uitgezet. Volgens haar advocaat is door de IND haar seksuele geaardheid daarbij afgewezen.
De Nigeriaanse vrouw, Happy, liep ernstige brandwonden op toen iemand haar in een AZC in Gilze overgoot met kokend water. Ze heeft vandaag bericht gekregen dat ze zou worden uitgezet. De organisatie zou in de afwijzing van Happy's aanvraag niet door hebben gehad dat het om Happy ging die afgelopen zomer zoveel in de media is geweest na het vermeende anti-homogeweld. In Nigeria zijn LHBTI-ers niet veilig.
Opmerkelijk dat IND niet van haar zaak wist
Sandro Kortekaas van LGBT-Asylum Support, een organisatie die deze groep asielzoekers steunt, noemt het opmerkelijk dat de IND haar seksuele geaardheid heeft afgewezen. "We hebben onlangs nog de laatste stukken ingezonden en toen is er bij de IND geen belletje gaat rinkelen om welke asielzoekster het hier gaat. Het incident was zo ernstig en de foto van de brandwonden, dat ze veel in de media is geweest. Ze heeft ook een aantal interviews gegeven voor tv."
Volgens de laatste berichten wordt Happy's zaak nu toch aangehouden en gaat de IND opnieuw naar haar verhaal luisteren. De uitzetting is dus voor nu opgeschort.
Coming out is onveilig en strafbaar
Verschillende asieladvocaten, los van de zaak van Happy, stellen dat er ondanks een nieuwe instructie voor de IND-ambtenaren nog veel te vaak gebruik gemaakt van achterhaalde methodes bij het vaststellen van iemands geaardheid. Ook LGBT Asylum Support deed hier onderzoek naar. Kortekaas denkt dat het onder andere te maken heeft met een 'westerse bril' van de IND-beoordelaars.
"Dan zie je dat er met een westers perspectief wordt gekeken naar de coming out. Dan wordt er verwacht dat iemand daar ook op een bepaalde manier op reageert." Een achterhaald idee, stelt hij, want in ons land kan er redelijk vrij gesproken worden over seksualiteit maar geldt dat niet voor alle landen. "Een grote groep die hier met die reden asiel aanvraagt komen juist uit een omgeving waar het spreken over je seksualiteit niet alleen taboe maar ook strafbaar is."
IND zegt wel goed te beoordelen
Kortekaas zegt dat asielzoekers daar nog steeds op beoordeeld worden terwijl de vorige staatssecretaris (Harbers red.) dat juist uit de werkinstructie voor de ambtenaren heeft geschrapt. "De woorden 'bewustwordingsproces' en 'zelfacceptatie' mogen niet meer gebruikt worden maar je ziet dat er nog steeds op verkapte manier dezelfde beoordeling plaatsvindt." Verschillende asieladvocaten bevestigen dat beeld.
De IND laat desgevraagd weten dat er níet meer van de methode gebruik wordt gemaakt sinds de nieuwe instructies. "Het zwaartepunt ligt op vragen over de eigen ervaringen en persoonlijke beleving van de vreemdeling met betrekking tot zijn seksuele gerichtheid. Wel kunnen er in een gehoor nog vragen gesteld worden over acceptatie of bewustwording indien een asielzoeker hier zelf over begint."
Nieuw interview met Happy
Kortekaas ziet in Happy een duidelijk voorbeeld van hoe het mis kan gaan in de procedures. "Ze heeft notabene op tv duidelijk gemaakt dat ze lesbische relatie heeft. En op basis daarvan is ze aangevallen in haar azc. Hoe kan het zijn dat landgenoten uit Nigeria wel zien dat ze lesbisch is en de IND niet?"
In het volgende interview dat gepland staat heeft hij iets meer vertrouwen. "Daar wordt niet alleen met Happy maar ook met haar vriendin gesproken. Ze worden los van elkaar geïnterviewd. Kijk, dat is wel de correcte wijze." Hij heeft nog regelmatig contact met Happy. "Naar omstandigheden gaat het goed, ze is een jonge en ook wel moedige vrouw. Ze herstelt maar dat is langzaam."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.