Rij-instructeurs moeten meer mogelijkheden krijgen om in te kunnen grijpen in de lesauto. Daarvoor pleit de branchevereniging van de instructeurs, de Vereniging Rijschool Belang (VRB). De aanleiding is het tragische ongeluk in Bussum waarbij een lesauto in botsing kwam met een trein. De inzittende instructeur overleefde de botsing niet. "Met een tweede gaspedaal in de auto, neemt de kans op dit soort ongelukken af," aldus rijschoolhouder en -instructeur Stef Peek.
Op dit moment is het tijdens rijexamens niet toegestaan om een tweede gaspedaal in de auto te hebben. Examinatoren kunnen hierdoor alleen ingrijpen door de koppeling en de rem te gebruiken, maar ze kunnen geen gas bij geven. Doodzonde, volgens Peek, want een tweede gaspedaal maakt lesauto's veel veiliger stelt hij: "Bijvoorbeeld tijdens het inhalen en invoegen, dat wil je niet te langzaam doen. Maar ook als de motor afslaat, zoals bij de treinbotsing gisteren gebeurde, is het heel fijn om als instructeur gas te kunnen geven. Mocht het de leerling niet lukken om te starten, dan kan je dat zelf doen."
Nederland als uitzondering
Nederland is internationaal gezien een uitzondering op dit gebied. In onder meer Duitsland, België, Frankrijk, Scandinavie en Zwitserland is een tweede gaspedaal wél verplicht in les- en examenauto's. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is echter tegen een verplicht tweede gaspedaal in les- en examenauto's. Sterker nog, de aanwezigheid ervan is verboden tijdens een examen: "Een tweede gaspedaal kan juist tot gevaarlijke situaties leiden," aldus Ireen Heldens, woordvoerder bij het CBR. "Bijvoorbeeld als de examinator per ongeluk op het gaspedaal gaat staan."
De meeste instructeurs zien een tweede gaspedaal echter liever vandaag dan morgen: Uit een peiling van vakblad Rijschoolpro blijkt dat liefst 80% voorstander is. Ook het VRB is voorstander: "Wij zien zeker het nut van een tweede gaspedaal. Je kan leerlingen simpelweg beter instrueren als je meer hulpmiddelen hebt. Bovendien komt het de veiligheid ten goede," vertelt voorzitter Eric Bakker. Hij ziet behalve een tweede gaspedaal nog een verbeterpunt: "Wij zijn het enige land in Europa waar het bedieningspaneel helemaal niet gekeurd wordt. Een tweede koppeling en rem moeten dus wel aanwezig zijn, maar als die niet werken is niemand aansprakelijk. Dat is toch wel heel vreemd."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.