Een terrasje pakken, met elkaar zwemmen, een barbecue in de tuin, vakanties met vrienden. Klinkt heerlijk, maar voor Laura is de zomer een moeilijke periode. Zij kampt namelijk met een zomerdepressie.

De zomerzon is voor Laura Vervaart het moment waarop haar zomerdepressie zich aandient. "Ik word moe, ik heb nergens zin in en ik wil binnen blijven. Het interesseert me allemaal niet zoveel meer. Ik probeer een uitvlucht te zoeken voor het rottige gevoel. Dan ga ik net iets te vaak op een terrasje zitten of op mijn eigen balkon met een biertje."

Seizoensgebonden depressie

Meer dan tienduizend Nederlanders lijden aan een zomerdepressie. "Het gaat om een seizoensgebonden depressie", legt Mirjam Schneider uit, hulpverlener bij MIND Korrelatie. "Het felle licht kan een verstoring brengen tussen je dag- en nachtritme. Het kan depressieve gevoelens losmaken."

Het feit dat de zomer voor veel mensen een gelukkige periode is, maakt het hebben van een zomerdepressie nog moeilijker. Mensen hebben het gevoel dat ze blij moeten zijn. Mirjam Schneider van MIND Korrelatie legt uit wanneer er sprake is van een zomerdepressie: "Mensen die kampen met een zomerdepressie hebben minimaal 14 dagen achtereen klachten van somberte. Daarnaast is er alleen sprake van een seizoensgebonden depressie als de klachten in precies dezelfde periode minimaal twee jaar achtereen aanhouden."

Social media

Laura vindt het lastig om te benoemen wat nou precies de oorzaak is van de sombere gevoelens in de zomerperiode. "Ik weet alleen dat ik me rotter voel in de zomer dan in andere perioden in het jaar." Het sociale aspect van de zomer vindt ze lastig.

"Ik vind de euforie op social media heel vervelend. Veel dingen houden op in de zomer, zoals mijn dansschool. Daar dans ik veel. En veel mensen gaan op vakantie. Dan zijn die vrienden er niet, dan zijn de andere vrienden er weer niet. Dat vind ik lastig."

Depressiepreventieplan

Met de zomer in aantocht heeft Laura alvast wat voorwerk gedaan, of zoals ze zelf zegt: ze heeft een 'depressiepreventieplan' opgesteld. "Ik heb een hardloopcoach in de arm genomen om runningtherapie mee te gaan doen.

Twee keer per week loop ik met begeleiding hard. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit werkt om depressie af te wenden of minder erg te laten zijn. En sinds kort heb ik een hondje, dus ik moet de deur uit. Daarnaast moet ik goed voor mezelf zorgen en accepteren dat ik mezelf soms best wel rot voel."

Mirjam Schneider, van MIND Korrelatie, is positief over het plan van Laura. Volgens de hulpverlener doet Laura precies wat goed is. "Het is belangrijk dat je je niet gaat isoleren en blijven bewegen is heel belangrijk. Daarnaast moet je er over blijven praten."

Schaamte

Dat laatste bevestigt Laura Vervaart ook. Vaak gaat depressie samen met gevoel van schaamte. Toch is het belangrijk om die drempel over te gaan. "Schaam je er niet voor. Praat erover met mensen in je omgeving. Je bent niet de enige. Wat ik heb gemerkt: Als je open bent over dat je je rot voelt, zullen mensen in je eigen omgeving, die van je houden, het echt accepteren en ze zullen je op alle mogelijke manieren steunen."

Het is daarom ook belangrijk, zo zegt Laura, om mensen die sombere gevoelens hebben te blijven betrekken bij de dingen in het leven. "Als je gaat barbecueën, app dan diegene. Of als je een rondje in het bos gaat lopen, vraag diegene mee."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.