Koeien, paarden, varkens, allemaal worden ze niet vervoerd bij temperaturen boven de 34 graden. Dat hebben vee vervoerbedrijven beloofd aan het ministerie van LNV. Alleen de pluimveesector weigert, en dus gaan duizenden kippen ondanks de hitte de weg op.
Veel van hen sterven daardoor niet in het slachthuis, maar al op de weg daarnaartoe. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag opvroeg bij de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als bij het slachthuis blijkt dat meer dan 1 procent van de kippen tijdens het transport is overleden, moet de inspecteur daarvan een melding maken. Op hete dagen (boven 27 graden) kwamen deze meldingen gemiddeld 4 keer zo vaak binnen afgelopen jaar.
Kippen zweten niet, maar 'hijgen'
Universitair docent diergeneeskunde Mieke Matthijs legt uit hoe dat komt: "Kippen hebben geen zweetklieren. Bij hitte gaan ze daardoor ongecontroleerd ademenen. Doen ze dit te lang, treedt verzuring op. Dan zal een kip uiteindelijk sterven."
Desondanks wil de pluimveesector de mogelijkheid behouden om overdag te rijden, ook bij extreem hoge temperaturen: "Je kan kippen niet te lang in de stal houden, doordat ze snel groeien ontstaat dan daar een probleem. Dat is bij paarden en koeien anders," vertelt Peter Vesseur van branchevereniging Nepluvi. Bovendien weigert de NVWA volgens Vesseur te beloven 's nachts altijd aanwezig te kunnen zijn bij slachtingen, waardoor slachterijen in sommige gevallen overdag móeten slachten.
Vrachtwagen in file kan dodelijk zijn
Vesseur geeft aan dat pluimveebedrijven er alles aan doen om de dieren zo koel mogelijk te houden: "We proberen zoveel mogelijk transport 's nachts en in de ochtend te doen. Daarnaast laden we minder kippen in, zodat ze meer ruimte hebben om af te kunnen koelen. Bij vertrek en aankomst gebruiken we bovendien ventilatoren."
Mieke Matthijs van de Universiteit Utrecht vindt het goede maatregelen, maar betwijfelt of ze voldoende zijn: "Tijdens het rijden zullen de kippen door de wind genoeg verkoeling kunnen krijgen. De problemen ontstaan als de vrachtwagen stilstaat in de brandende zon, bijvoorbeeld in de file of bij het slachthuis. Dat mag echt niet langer dan een kwartier, want dan lopen de kippen enorme risico's." Dat bleek eerder deze week al op de Duitse snelweg, waar honderden kippen overleden in de file.
'Stop vervoer boven 30 graden'
Madeleine Looije van Stichting Eyes on Animals bezocht de afgelopen dagen meerdere slachterijen en controleerde het welzijn van de kippen: "We zien vele kippen lijden onder de hittestress en dat leidt tot verhoogde sterfte. De aanwezigheid van ventilatoren is niet genoeg. Er zijn hardere maatregelen nodig: een verbod op veetransport boven de de 30 graden."
De Europese Commissie deed deze week het voorstel om veetransport boven de 30 graden op langere afstanden te verbieden. Minister Carola Schouten van Landbouw laat weten dat voorstel te steunen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.