Het waren de boeren die aandacht kregen in plaats van de varkens, tijdens de bezetting door Meat the Victims. De actievoerders maakten veel beelden in de stallen, dierenbeschermer Karen Soeters bekeek ze op strafbare feiten.

"Nieuws over de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel ging over het leed van de boeren, niet over de varkens zelf", zegt Karen Soeters van de dierenbeschermingsorganisatie House of Animals. Zij gaat aangifte doen tegen de bewuste varkensboer. "Als burger ben je verplicht misstanden te melden. Dat doe ik bij deze."

Partijdige organisatie

Actiegroep Meat The Victims bezette op 13 mei de stallen van de varkensboer in Boxtel. De tientallen beelden die zij binnen die stallen maakten kwamen in afgelopen weken naar buiten.

Volgens Soeters toonde de keuringsdienst NVWA zich tijdens de bezetting middels een tweet solidair met de varkensboer: "Dan diskwalificeert deze organisatie zich door partijdig te zijn. Ik doe daarom specifiek aangifte bij de politie van misstanden in de varkensstal."

Aangevroten biggen

Ik zag op de beelden dode biggen die aangevroten werden door soortgenoten", zegt Soeters. "Er was geen afleiding in de kooien te zien om verveling tegen te gaan en de dieren werden aan hun lot overgelaten. Ik vind dat we in Nederland een goede wetgeving hebben die de dieren beschermt, die moeten we handhaven."

Ze vindt het onvoorstelbaar dat er vanuit de sector, de minister en de agrarische hogescholen alleen steun wordt uitgesproken voor de varkenshouderij. "Toen deze beelden werden gedeeld was er weinig commentaar of verontwaardiging over het dierenleed. Het ging vooral over de bezetting van de stal en het leed van de boeren, niet over dat van de varkens." Soeters voeg daaraan toe: "Die actie van bezetting is niet hoe wij werken. Het is aan de rechter om te bepalen wat hij of zij daarvan vindt. Wij voeren geen actie op deze manier. Ik wil mij richten op het beeldmateriaal dat daar te zien is."

Lees ook

Gebroken pootjes en medicijnflesjes

"Ik zie op de beelden een big met een gebroken pootje, een klein biggetje." Woordvoerder van de varkenshouders Linda Janssen reageert op de beelden die Soeters als strafbaar beoordeelde. "Dat biggetje was net geboren, boeren waren niet in de stal, normaal wordt die dan geëuthanaseerd en dat is hier niet gebeurd. Ik zag een dood en opgezwollen big, dat gebeurt na een uur of zes als de boer er niet bijkomt. Het enige waarbij ik vraagtekens had waren de slingerende medicijnflesjes. Waren die vol of leeg? Ik sluit niet uit dat zo'n potje verplaatst is."

Als je beelden van narigheid achter elkaar plakt dan kan dat behoorlijk shockerend zijn voor mensen die de veehouderij niet kennen. Er zijn 807 biggen in dit bedrijf. Er gebeuren soms dingen, dieren gaan dood. Het is een net bedrijf. Ik ga echt niet voor de camera's staan als ik mijn twijfels had."

De beelden zijn hier te bekijken. Waarschuwing: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Reactie boer

Jeroen van Sleuwen, varkenshouder uit Boxtel reageert op de bezetting van zijn stal. "Het is verschrikkelijk wat ze in onze stal hebben aangericht. We zijn lang bezig geweest om alles weer op te ruimen. Alles hebben zij overhoop gehaald, overal hebben zij emmers en materialen, ook medicijnflesjes, laten slingeren. Waarschijnlijk voor het maken van filmmateriaal." Lees hier de rest van zijn reactie.

Tv-reportage: misstanden in eerder bezette varkensboerderij

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.