Na de mededeling van het kabinet dat ze hun moeder Jannie (86) niet meer konden opzoeken in het verzorgingshuis, was er maar één ding dat haar dochters gevoelsmatig konden doen. "We halen haar daar weg, want ze kwijnt weg anders."
Het nieuws dat ouderen in verzorgingshuizen geen bezoek meer kunnen ontvangen vanwege het gevaar op besmetting met het coronavirus sloeg in als een bom. Hoewel Greet Scholte en haar zussen begrip hadden voor deze ingrijpende maatregel, gaf hun gevoel hen in dat snel handelen nu geboden was. "Ik dacht meteen: maar wat nu? Wij gaan iedere avond naar haar toe, dat kan dus binnenkort niet meer."
Een hoopje ellende
Toen ze hun moeder onder ogen kwamen, schrokken ze ze zich te pletter. Ze was volslagen teneergeslagen over het feit dat ze haar dochters wekenlang niet meer kon zien. "Er zat daar echt een hoopje ellende. We hadden allemaal het idee dat ze zou wegkwijnen daar, zonder contact met ons." Ook moeder Jannie zelf gaf aan dat het van haar niet meer hoefde op deze manier. "Ze zei letterlijk dat ze hoopte niet meer wakker te worden de volgende dag. Dan breekt echt je hart als kind."
Na dit bezoek waren alle dochters het dan ook vrijwel meteen eens en was het plan geboren om haar per direct uit het verzorgingshuis in Emmen te halen. "We nemen onze moeder in huis. En we zien wel hoe het gaat. Zo is het balletje gaan rollen."
Lees ook
'Geen bezoek is onmenselijk'
De vier zussen maakte een kamer klaar in het huis van een van hen en verdeelde de verzorgingstaken. Na twee weken lijkt iedereen gewend aan de nieuwe situatie. Wel wordt moeder Jannie af en toe overmand door schuldgevoelens als ze denkt aan haar oude medebewoners. "Ik heb daar wel een paar keer om moeten huilen. Er zitten daar zoveel oude mensen: helemaal alleen. Die krijgen allemaal geen bezoek meer van andere mensen", vertelt Jannie aangeslagen.
Hoewel het even omschakelen was, heeft dochter Greet geen moment spijt van de keuze om haar moeder in huis te halen. "Het is zo onmenselijk, we hebben liever dat onze moeder hier sterft dan in eenzaamheid in een verzorgingshuis. Ik ben heel blij dat we dit besloten hebben."
Branche-organisatie: 'Geen verstandig besluit'
Conny Helder, bestuurslid van Actiz, de branche-organisaties voor verzorgingshuizen heeft alle begrip voor de actie van de vier dochters, maar juicht het bepaald niet toe dat kinderen dit nu en masse gaan doen. "Ik begrijp die eerste opwelling heel goed, maar wij vinden het eigenlijk niet heel verstandig. Zo iemand heeft de hele dag door intensieve zorg nodig. Ze zitten niet voor niks bij ons. Dat komt omdat het thuis niet meer ging."
Ook wil Helder erop wijzen dat er geen weg meer terug is. "Als mensen eenmaal zijn meegenomen, kunnen ze niet meer terugkeren in het verzorgingshuis. En we weten niet hoe lang deze coronacrisis nog gaat duren. Dus mensen verbinden zich mogelijk maandenlang 24/7 aan zeer intensieve zorg. Dat moeten ze zich echt goed realiseren."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.