Hotspot Vial is geen detentiecentrum meer. Dat meldt Geralien Tanainis, een Nederlandse ondernemer op het Griekse eiland Chios die blogt voor EenVandaag. Lees hieronder haar bijdrage.

Facebook staat er inmiddels vol van: hotspot Vial is voor de meesten geen gevangenis meer. De deuren zijn geopend en de vluchtelingen kunnen vrij in en uit lopen. We hebben gehoord dat er nog mensen vastzitten, waarschijnlijk de 'nieuwkomers'. Over aantallen weten we op dit moment niets.

Wederom lijkt dit een overhaaste beslissing waarbij niet nagedacht is over het vervolg. Hoe nu verder? Waar verblijven al deze mensen?

Mijn vermoeden is dat de vluchtelingen alleen van Vial gebruik zullen maken als plek om te overnachten. Daardoor komt er ineens een hele grote druk te liggen op de keukens. Het personeel moet veel grotere porties koken.

Ook zal de lokale bevolking dit als druk ervaren. Er zijn ineens wel heel veel vluchtelingen, 1000 mensen die eerder weggestopt waren. Het overzicht is weg. Mensen kunnen nu overal zijn. Het zal blijken hoe het vanaf nu gaat, maar voor de vluchtelingen is het een stap op hun weg naar vrijheid.

Gisteren liet een Syrische vrouw me hun 'woonruimte' zien in het Souda-kamp. Dat was schokkend. Ze had al verteld dat ze dit tenthuisje moet delen met nog drie gezinnen. De afmetingen zijn ongeveer 5 bij 4 meter.In deze 'woning', gescheiden door dekens als wanden, wonen in totaal 4 mannen, 5 vrouwen (waarvan 1 hoogzwanger) en 4 kinderen. Matrassen zijn er niet.

De geur buiten is vreselijk indringend: het is duidelijk dat de sanitaire voorzieningen te wensen overlaten. Er is 'drinkwater' verkrijgbaar uit een kraan. Het gewone water is niet drinkbaar. Volgens een vrouw die ik sprak is het water heel smerig en smaakt het naar chloor. Wij hebben heel sterk het vermoeden dat dit gewoon kraanwater is met heel veel chloor erin.

Van de 60 mannen (en één gezin) die als eerste groep teruggestuurd zijn naar Turkije heeft niemand iets gehoord. De familieleden die nog in Vial zitten hebben geen contact met ze kunnen maken. Het onmenselijke aan dit verhaal is dat ze meegelokt zijn: ze zouden een gesprek krijgen over hun asielaanvraag. Op dat moment zijn ze opgepakt, zonder de kans om afscheid te nemen, zonder zelfs de kans om hun spullen te pakken. Sommigen zijn vertrokken zonder papieren, geld, kleding en persoonlijke bezittingen.

Een klein lichtpuntje: hulporganisatie The Peoples Street Kitchen heeft besloten ook salades te maken met brood om meer variatie aan de voeding in Vial te geven. Dit werd met grote blijdschap ontvangen. Mensen riepen allemaal: ‘salad salad’ en er werd geapplaudisseerd.

Geralien Tanainis is een Nederlandse ondernemer op het eiland Chios. Op het eiland is een zogenaamde ‘hotspot’ ingericht waar vluchtelingen worden opgevangen. Na de deal tussen Turkije en de EU van 20 maart is Vial een detentiecentrum geworden waar mannen, vrouwen, kinderen en zelfs baby’s gevangen zitten. Vanuit Chios vertelt Geralien op regelmatige basis over de ontwikkelingen ter plaatse.

Chios

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.