Politiek Den Haag is in rep en roer na het aftreden van crimefightersduo Ivo Opstelten en Fred Teeven van Justitie. Voor de VVD is het vertrek een hard gelag, de Tweede Kamer debatteert over de kwestie.

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie traden gisteravond af. De VVD-bewindslieden stapten op nadat er alsnog duidelijkheid was gekomen over de deal die Teeven vijftien jaar geleden sloot met een drugscrimineel.

Daarmee was 4,7 miljoen gulden gemoeid, zo bleek uit een betalingsbewijs dat zondag opdook op het ministerie. Maar Opstelten had altijd aan de Tweede Kamer gemeld dat het om bijna 2 miljoen ging. Hij had de Kamer ook steeds voorgehouden dat er binnen Justitie geen betalingsbewijs was te vinden.

Wiegel: 'rampspoed over VVD'

VVD-prominent Hans Wiegel zegt dat deze ontwikkeling 'rampspoed over de VVD' afroept, maar dat het uiteindelijk niet negatief hoeft uit te pakken voor de partij. Vanavond reageert hij in EenVandaag.

Het EenVandaag Opiniepanel doet onderzoek onder de leden na het opstappen van het duo. Verslaggever Remko Theulings brengt vanuit Den Haag het laatste nieuws.

In Radio EenVandaag spreken we over de politieke gevolgen met oud-kamervoorzitter van de VVD, Frans Weisglas. Ook een gesprek met Wim van de Pol, hoofdredacteur van Crimesite en auteur van het boek ‘Fred en de Wet, de schaduwzijde van een crimefighter’.

Onthullingen

Na nieuwe onthullingen vorige week van het televisieprogramma Nieuwsuur gaf Opstelten opnieuw opdracht tot een zoekactie. Maandag moest Opstelten erkennen dat informatie over de financiële afwikkeling van de deal met Cees H. wel degelijk beschikbaar was op zijn ministerie en dat die informatie 'al eerder ontsloten' had kunnen worden.

Volgens hem is daarmee te lang onduidelijkheid blijven bestaan over de zaak. 'Hiervoor draag en neem ik de volle verantwoordelijkheid', zei Opstelten nadat hij zijn ontslag aan de koning had aangeboden.

Ongeloofwaardig

Ook Teeven is opgestapt, omdat hij vond dat hij niet meer geloofwaardig kan functioneren nu Opstelten is afgetreden vanwege de zogeheten Teeven-deal. Teeven benadrukte in een korte toelichting dat er met die deal 'helemaal niets mis' was.

EenVandaag maakte eerder deze reportage:

VVD-minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) neemt voorlopig het beheer van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor zijn rekening. Het ziet er naar uit dat de opvolgers van Opstelten en Teeven pas na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart worden benoemd.

Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) respecteert het besluit van Opstelten en Teeven. 'Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.'

Veel politieke partijen vinden het aftreden van de bewindslieden begrijpelijk en onvermijdelijk, ook omdat de Kamer verkeerd of ontoereikend is geïnformeerd over de deal. Sommige oppositiepartijen willen alsnog over de kwestie in debat, met Rutte. Volgens CDA-leider Sybrand Buma roept de gang van zaken vragen op over de regie van de minister-president 'nu de zaak zo is geëscaleerd dat de bewindspersonen moesten aftreden.'

audio-play

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.