Een blikje fanta, cola of misschien een flesje 7-up. Het is voor jongeren steeds minder vanzelfsprekend. En tóch blijven de tanden van jongeren achteruitgaan. "Bij frisdrankgebruik zie je vaak putjes in de tanden."
In een bijzin in de Telegraaf zei Thera Evers, sectorspecialist Medisch bij de ANB-AMRO, dat de mondgezondheid onder jongeren steeds slechter wordt. Ondanks de opkomst van de elektrische tandenborstel. Hoe kan dat, als het drinken van frisdrank en energy drink ook afneemt?
Toch nog 4 glazen per dag
Volgens Lolkje de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum, drinken jongeren steeds minder suikerhoudende dranken. "We zien in de voedselconsumptiepeiling dat er een afname in het gebruik van suikerhoudende dranken. Het gaat dan in de periode 2015, 2016 ten opzichte van 2012, 2014. Daarin zien we dat jongeren gemiddeld een halve liter suikerhoudende dranken minder dronken dan in de periode daarvoor."
"Als we inzoomen op de leeftijdscategorie 14 tot 18 jarige, dan zien we dat jongens zo'n vier glazen suikerhoudende dranken van 200 milliliter per dag drinken. Voor meisjes gaat dat om ongeveer drie glazen per dag." Jongeren zijn dus niet helemaal van de fris- en energy drink af.
Erosie en gaatjes
Volgens Ellen Bol, mondhygiënist en directeur van NVM-mondhygiënisten, is dat gebruik van die suikerhoudende dranken duidelijk te merken bij de tanden van de jongeren. "De mondzorg bij de jongeren is inderdaad verslechterd. Dat is onderzocht in een onderzoek van Zorginstituut Nederland. Uitgevoerd door TNO."
"In dat onderzoek wordt aangegeven dat er een verslechtering is bij de jeugd in de mondgezondheid. Meer gaatjes en meer erosie en dan vooral bij de wat oudere jeugd. Niet bij de jongere kinderen maar vanaf een jaar of 11."
Gedrag veranderen
Ook tandarts Paul Voorbraak geeft vaker slechtere tanden tegen te komen als gevolg van frisdrank gebruik. "Het zuur zorgt dat het oppervlak van de tand in een weke staat komt. Dat wordt wel weer stevig, maar dat proces is niet honderd procent efficiënt. Bij frisdrankgebruik zie je vaak putjes in de tanden als gevolg van het vaak in contact komen van zuur met de tanden."
Naast frisdrank zijn er volgens Ellen Bol meer oorzaken van de toenemende gebitsproblemen onder jongeren. "Dat heeft te maken met zelfzorg, en voedingsgewoonten. Als je dat wil veranderen, dan moet je gedrag veranderen. Dat gedrag veranderen is de specialiteit van de mondhygiënist." Je kent het wel: 'Gebruikt u wel tandenstokers?', bij de controle.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.