Een pijnscheut bij een slok koud water of verkleuring van het tandvlees: bij dit soort klachten gaan veel mensen niet naar de tandarts, omdat ze bang zijn voor de financiële gevolgen. Het aantal mensen met een tandartsverzekering neemt ook af.

Het loont om kritisch naar een tandartsverzekering te kijken, zegt het onafhankelijke vergelijkingsplatform Independer. 44 procent van hun klanten kiest voor een aanvullende tandartsverzekering. 5 jaar geleden was het nog 49 procent.

Verzekering is duur

Een deel van de mensen die 5 jaar geleden een tandartsverzekering had, kan die inmiddels niet meer betalen. De verzekering is duur en de dekking is nauwelijks hoger dan de jaarlijkse premie.

Terwijl verzekeraars de premies jaarlijks opschroeven, gaan de maximaal verzekerde bedragen al jaren naar beneden. In 2016 bood 22 procent van alle verzekeringen een dekking van 500 euro per jaar. Nu is dat nog 14 procent van alle verzekeringen.

Tandartsverzekering sneuvelt als eerste als het financieel krap wordt.

Vergelijk kosten met premie

Een tandartsverzekering afsluiten is niet onverstandig, zegt Mirjam Prins van Independer. "Maar je moet het je wel kunnen veroorloven." Haar advies: bedenk van tevoren wat je dat jaar aan kosten verwacht, vergelijk die kosten met de premie en maak dan de afweging of het nodig is ja of nee. En vraag jezelf af: heb ik genoeg geld op mijn spaarrekening om de tandartskosten in een keer te betalen?"

Veel mensen die wel een tandartsverzekering afsluiten, zien het als een spaarpotje, weet Prins. Het vergelijkingsplatform ziet dat klanten steeds kritischer staan tegenover de tandartsverzekering.

Lees ook

Kinderen wel verzekerd

Een misverstand dat Prins graag uit de weg wil ruimen is dat kinderen niet automatisch verzekerd zijn voor de tandarts. "Helaas denken veel mensen dat nog steeds, maar kinderen zijn juist wel automatisch verzekerd."

Alleen al in Rotterdam gaan 4.000 kinderen niet naar de tandarts omdat de ouders niet weten dat het gratis is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.