Jaarlijks slagen zo'n 2700 veroordeelden erin om verplichte DNA-afname te ontlopen. Terwijl er tegen hen wel een arrestatiebevel uitgevaardigd is. Dat blijkt uit gegevens in handen van EenVandaag.
Iedereen die veroordeeld is voor een feit waarop een celstraf van vier jaar of meer staat, moet DNA afstaan. Ook als diegene van de rechter een taakstraf heeft gekregen. Het gaat jaarlijks om zo'n 26.500 veroordeelden. Veroordeelden die niet vast zitten, moeten zich voor DNA-afname melden op het politiebureau. Voor 7500 personen is een aanhoudingsbevel nodig. Zij negeren de oproep om naar het politiebureau te komen om DNA af te geven, blijkt uit de cijfers die het Openbaar Ministerie aan EenVandaag verstrekte.
Bijna altijd politie-inzet nodig
Deze veroordeelden worden opgenomen in het register voor Executie en Signalering dat regelt dat je overal en op elk moment in Nederland gearresteerd kunt worden. In 4.800 gevallen leidt het arrestatiebevel alsnog afgifte van DNA. Maar er is bijna altijd inzet van de politie nodig, laat het OM weten. Een groep van 2700 veroordeelden blijft zich jaarlijks onttrekken aan DNA-afname.
DNA-afgifte is verplicht en gebeurt desnoods onder dwang. Wel is het mogelijk om bezwaar te maken tegen opname in de databank voor strafzaken. Dit gebeurt jaarlijks 900 keer. Volgens het Openbaar Ministerie wordt het bezwaar in 20 procent gegrond verklaard en moet een profiel worden verwijderd uit de databank.
A7-blokkade
Bij de rechtbank in Leeuwarden moet de rechter zich buigen over de bezwaren van negen 'blokkeer-Friezen'. Zij werden in het najaar van 2018 veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur voor het versperren van de snelweg richting Dokkum tijdens de Sinterklaasintocht in 2017. Omdat hier volgens de wet een celstraf opstaat hoger dan 4 jaar hebben de veroordeelden DNA af moeten geven.
Lees ook
Cold case cruciaal
De wet DNA-V die deze afname regelt, bestaat sinds 2005. Sindsdien groeit de DNA-databank flink. In 2005 bestond de databank uit 14.747 personen, in januari 2019 waren dit er 303.677. DNA-onderzoek heeft de laatste jaren voor een groot aantal doorbraken geleid in cold case onderzoek.
Zo kon Jos de G. werden aangehouden nadat zijn DNA overeenkwam met een aangetroffen spoor op Nicole van den Hurk. Ook de zaak van Andrea Luten werd in 2010 opgelost nadat Henk F. veroordeeld werd voor een geweldsdelict en zijn DNA afgenomen moest worden.
Lees ook
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.