Politici hebben het lang niet altijd makkelijk. Alles wordt vastgelegd, dus een onoplettend moment kan tot in den treure herhaald worden. Deze politici kregen te maken met een pijnlijke confrontatie.
‘Ja, dus?’ - Klaas Dijkhoff (VVD)
Klaas Dijkhoff kwam afgelopen donderdagavond onder vuur te liggen na een pijnlijke confrontatie met een 8-jarig jongetje, Nemr, dat wordt uitgezet naar Irak. Presentator Tim Hofman had Nemr meegenomen naar de
Tweede Kamer om Dijkhoff voor het blok te zetten. “Wat denk je dat er gebeurt als je naar Irak moet?” vraagt presentator Tim Hofman aan de 8-jarige. “Dood”, antwoordt Nemr daarop. “Ja, dus?” zegt de fractievoorzitter vervolgens.
Het briefje van Bleker – Henk Bleker (CDA)
De jonge asielzoeker Mauro Manuel kwam in 2011 groot in het nieuws omdat hij zou worden uitgezet naar Angola. De kwestie leidde tot een nationaal debat en zette de verhoudingen tussen regeringspartijen VVD en CDA op scherp.
De toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Henk Bleker, zat vervolgens in het televisieprogramma Pauw en Witteman tegenover Mauro. Bleker dacht een mooi gebaar te doen door hem een briefje te geven met daarop de tekst: “Als je meewilt naar FC Twente – PSV dan kan dat.” Maar Mauro bleek niet zo gecharmeerd van het voorstel. “Mooi niet”, reageerde hij.
‘Fuck Drugs’ - Jan-Peter Balkenende (CDA)
De toenmalig minister-president Jan-Peter Balkenende bracht in 2010 een bezoek aan een bijeenkomst van Moedige Moeders, een stichting die zich inzet tegen drugsverslaving. In het kader van de bijeenkomst trok de premier een t-shirt aan met ‘Fuck Drugs’.
Waar Balkenende misschien niet zo goed over na had gedacht, was dat alcohol ook een verslavend middel was met bijna dezelfde werking als sommige drugs. Een fotograaf wist het beeld van de premier vast te leggen terwijl hij een biertje dronk en het t-shirt ‘Fuck Drugs’ droeg.
De volgende dag prijkte de foto op de voorpagina van de Volkskrant. Een storm van kritiek volgde. Niet alleen vanwege de hypocrisie, maar ook omdat het woord ‘fuck’ internationaal nogal gevoelig ligt. De premier zou de reputatie van Nederland op het spel hebben gezet, vonden critici.
Jaël Jablabla – John Leerdam (PvdA)
Voor de ochtendshow van het radioprogramma GIEL vroeg verslaggever Lex Uiting aan Tweede Kamerlid John Leerdam wat hij vond van de straatterrorist ‘Jaël Jablabla’, een niet-bestaand figuur met verzonnen naam, die vervroegd vrij zou komen door een vormfout.
Leerdam zei dat hij zich uitgebreid had verdiept in de zaak, maar dat hij er verder niks over mocht zeggen. Wel zou hij uitgebreide gesprekken hebben gehad met de fractievoorzitter van de PvdA over de straatterrorist. “Ik weet er in ieder geval wat meer over dan u”, zei John Leerdam tegen de verslaggever. Naar aanleiding van deze affaire trad Leerdam terug als Kamerlid.
Henk Krol feliciteert de overleden Joost Zwagerman
“Van harte Joost. De beste wensen. Maak van deze woensdag, ondanks alle ellende van het afgelopen weekend, een leuke, feestelijke, onvergetelijke en vooral gezellige verjaardag”, schreef politicus Henk Krol op de Facebookpagina van Joost Zwagerman. Het zou een ontzettend sympathiek bericht geweest zijn, ware het niet dat Zwagerman een paar maanden eerder was overleden.
Krol zei later in een persverklaring dat hij dagelijks op Facebook meldingen krijgt van mensen die jarig zijn, en dat hij daar automatisch op reageert. “Helaas houdt Facebook niet bij of de volgers die ze je suggereren om te feliciteren nog in leven zijn.”
Kennelijk leerde Krol in eerste instantie weinig van zijn beschamende actie. Nog geen half jaar later feliciteerde hij ondernemer Chris van den Berg, die ook niet meer in leven was.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.