Met het dichtdraaien van de gaskraan is de overstap naar alternatieve energiesystemen urgenter dan ooit. De warmtepomp is een veel genoemd alternatief voor de cv-ketel. Er is alleen één probleem: Nederland kampt met een groot tekort aan installateurs.
De vondst van de gasbel in Slochteren (1960) is een zegen voor de Nederlandse economie. Met de operatie worden duizenden huishoudens razendsnel van aardgas voorzien. Aan het begin van de jaren negentig wordt de provincie Groningen opgeschrikt door de eerste aardbevingen, veroorzaakt door verzakkingen in de ondergrond als gevolg van gaswinning.
En het blijft niet bij één aardbeving. Kletterende dakpannen, scheuren in de muren en kapotte glazen in de kast: in 2017 werden er 18 aardbevingen geregistreerd met een kracht van 1.5 op de Richterschaal of hoger.
49 procent minder CO2-uitstoot
Het kabinet wil deze zomer een Klimaatakkoord sluiten over het terugdringen van de CO2-uitstoot met 49 procent in 2030 ten opzichte van 1990. De afspraken worden gemaakt binnen vijf sectoren: industrie, mobiliteit, de gebouwde omgeving, elektriciteit en landbouw & landgebruik. Elke sector krijgt een reductiedoelstelling in megatonnen CO2, zoals afgesproken in het regeerakkoord.
Om de doelstellingen van de overheid te halen, moet er volgens de bouwsector circa 1.000 huizen per dag van het gas worden afgekoppeld. “Het is de opgave van deze tijd”, zegt Idse de Wit, manager bedrijfsontwikkeling bij Remeha. “Dat gaan we echter niet redden, omdat we niet genoeg monteurs hebben.”
Meer studenten dan deskundigen
Dagelijks merkt Desire Kon de gevolgen van een tekort aan technisch personeel. Samen met haar man runt ze een installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in warmtesystemen. “We hebben meer leerlingen aan het werk dan vakkrachten”, aldus Desire. “Er is een groot tekort op de arbeidsmarkt.”
Om mensen beter te kunnen informeren over de kosten en het comfort van andere warmtesystemen, besluit Desire haar eigen huis ook af te koppelen van het aardgas. Ze lieten een lucht-waterwarmtepomp laten installeren. “De lucht-waterwarmtepomp kostte 16.000 euro”, vertelt Desire. “En we kregen bijna 4.000 euro terug aan subsidie.”
Warmtepomp is populair
De familie Kon is niet de enige: de warmtepomp is in Nederland in opmars. Het gaat zo snel dat in 2024 meer warmtepompen dan cv's in Nederlandse woningen zullen worden geplaatst, blijkt uit onderzoek van Good Consultancy. Op jaarbasis worden ongeveer 40.000 warmtepompen geïnstalleerd en de verwachting is dat dit aantal enkel zal toenemen.
Bij een lucht-waterwarmtepomp wordt de energie uit de buitenlucht gehaald. Dit doet het apparaat door relatief koude buitenlucht naar een hogere temperatuur te brengen door middel van een compressor. Hiervoor gebruikt de warmtepomp een vloeistof die warmte kan transporteren. Vervolgens wordt deze warmte afgegeven aan vloerverwarming of heet water voor douche of bad.
Een warmtepomp werkt echter niet op zichzelf. Er is een compleet systeem voor nodig om het huis zonder gebruik van gas op temperatuur te houden. Dat vraagt om installateurs met kennis van zaken.
Gegarandeerd werk voor installateurs
Voor bedrijven en adviseurs in zonnepanelen en warmtepompen is de aanstaande overgang een goedlopend business-model. Om monteurs snel bij te scholen, zetten fabrikanten nu vol in op cursussen. “Ik kan er bijna een wervingsspotje van maken”, zegt manager Idse de Wit. “Voor installateurs is er gegarandeerd werk tot ver in de toekomst.”
Het eindvoorstel voor het Klimaatakkoord wordt midden juli bekendgemaakt.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.