Het kabinet kijkt naar de inzet van apps in de strijd tegen het coronavirus. In Zuid-Korea zijn corona-apps razend populair, maar volgens correspondent Jeroen Visser is vooral het uitgebreide opsporingsbeleid van mogelijke coronagevallen er succesvol.

"Je hebt hier twee verschillende soorten corona-apps", vertelt Jeroen. "Eén app heeft de overheid ontwikkeld: die is er om te zorgen dat als je in quarantaine bent, de overheid weet waar je bent. Én je hebt apps die door particulieren zijn ontwikkeld met informatie die beschikbaar is gesteld door de overheid. Die apps laten zien waar een coronapatiënt allemaal is geweest. Welke metrostations, welke winkels er allemaal bezocht zijn door iemand die positief is getest op corona."

Sms'jes van de overheid

Jeroen Visser is correspondent in Zuid-Korea en hij ziet dat de apps voorzien in een informatiebehoefte. "Koreanen willen echt weten welke plekken zijn bezocht door een coronapatiënt en die plekken dan ook het liefst vermijden."

Hij krijgt ook regelmatig sms'jes van de overheid. "Als er in jouw buurt iemand is gesignaleerd die besmet is, dan krijg je een melding."

Jeroen Visser laat zien hoe zo'n app werkt

audio-play
Zuid-Korea correspondent Jeroen Visser

Uitbraak onder controle

Volgens Visser is er in Zuid-Korea kritiek op de hoeveelheid informatie die de overheid op straat gooit. Op sites als deze publiceert elk stadsdeel het geslacht en de leeftijdscategorie van patiënten en de plekken waar die persoon geweest is. "Met die informatie kun je iemands leven helemaal uittekenen. Ik sprak een coronapatiënt die zei: mijn buren wisten meteen dat ik het was."

De coronacurve van Zuid-Korea is er één waar de meeste andere landen jaloers op zijn. Van het begin af aan lukt het de Zuid-Koreanen redelijk om de uitbraak onder controle te houden. Op dit moment komen er elke dag maar zo'n vijftig nieuwe besmette gevallen bij, waarvan een deel uit het buitenland komt.

Informatie wordt gecheckt met creditcardgegevens en camerabeelden

Maar volgens de correspondent is het vooral het uitgebreide test- en trackingsysteem dat de getallen in Zuid-Korea zo laag houdt. Zuid-Korea is in een vroeg stadium begonnen met het op grote schaal fabriceren van eigen testen. "Er zijn hier al een half miljoen mensen getest. Als je positief test begint een uitgebreid proces van screening. Je krijgt een interview met twee verschillende mensen van het Koreaanse RIVM. Daar moet je vertellen waar je bent geweest in de periode voor je test.

Daar moet je heel nauwkeurig in zijn: wie heb je gezien, waar ben je geweest, hoe laat en wat heb je daar gedaan. De informatie die je geeft wordt gecheckt met informatie van telefoonmaatschappijen en creditcardgegevens en dat wordt dan nog eens gedubbelcheckt met camerabeelden."

Ook bij negatieve test in thuisquarantaine

Die informatie wordt online gezet door de overheid, en Zuid-Koreanen kunnen dan zelf kijken of ze op dezelfde plekken zijn geweest. App-ontwikkelaars gebruiken die database voor speciale corona-applicaties.

Personen die bij coronapatiënten in de buurt zijn geweest worden getest. "Zelfs als die test negatief is word je gevraagd om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Het kan dat je negatief test en later alsnog positief blijkt te zijn," aldus Jeroen Visser.

info

Nederland en corona-apps

De Nederlandse regering maakte gisteren in een persconferentie bekend te kijken naar de inzet van apps. Eén die vertelt of je in de buurt bent geweest van een andere gebruiker van de app die besmet blijkt te zijn met het coronavirus. En een tweede app waarmee je, als je besmet bent, makkelijk contact kunt houden met een dokter in de buurt. Onderzocht wordt hoe de privacy bij het gebruik van dat soort apps voldoende gewaarborgd kan worden. Speciaal coronagezant Feike Sijbesma opperde gisteren in De Telegraaf dat Nederland goed naar de Zuid-Koreaanse aanpak moet kijken.

Privacywetten aangepast

Na de MERS-uitbraak in Zuid-Korea in 2015 waarbij 36 mensen omkwamen, heeft de overheid daar veel kritiek gehad dat er te weinig informatie beschikbaar was. Daardoor werden de privacywetten aangepast en werd het mogelijk gemaakt om creditcardmaatschappijen en telefoonbedrijven om gegevens van een besmet persoon te vragen.

Toch ziet Visser hoe moeilijk het is om - zelfs met de inzet van apps en als een land de uitbraak redelijk onder controle heeft - de maatregelen te versoepelen. "Ze zijn hier heel bang voor een nieuwe uitbraak. De scholen zijn nog steeds dicht. Al maak je nog zo'n goede app, het gevaar is er niet mee geweken. Ook hier kunnen we niet zomaar terug naar de tijd voor de verspreiding van het coronavirus."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.