Door de afgelopen jaren te veel in te zetten op efficiëntie in de zorg hebben we nu problemen met de capaciteit van de Nederlandse intensive cares. Dat zegt ic-professor Armand Girbes. "Het was fijn geweest als we iets ruimer in ons vlees hadden gezeten."

Volgens Girbes heeft Nederland een beleid gevoerd om alles zo efficiënt en zuinig mogelijk te regelen in de zorg. Dit geldt ook voor de intensive care afdelingen.

Krapte op Nederlandse intensive cares

"Een belangrijke functie van de intensive care is de brandweerfunctie: dat je kan opschalen als er een probleem is. In Nederland weten we al heel lang dat er relatief weinig ic-bedden zijn. We zien nu dat dat het niet makkelijker maakt", vertelt Girbes.

Een ramp van deze omvang was heel moeilijk te voorzien, erkent Girbes. Maar omdat er al een krapte was op de Nederlandse intensive cares is het lastiger om nu op te schalen. "Als je wat meer reserves hebt, kan je ook meer problemen oplossen." Girbes benadrukt dat de capaciteit niet alleen gaat om beschikbare bedden, maar ook om genoeg geschoolde mensen en apparatuur.

Lees ook

Groot verschil met ic-beleid andere landen

Girbes ziet een duidelijk verschil tussen het beleid van Nederland en dat van omringende landen. "Er wordt nu met name gesproken over Duitsland, waar ongeveer 29 tot 30 bedden per 100.000 inwoners zijn. In Nederland zijn het er maar 7. In het algemeen zitten ze in Duitsland dus veel ruimer met ic-bedden dan in Nederland."

Zorgeconoom Marcel Canoy uit zijn twijfels over de vergelijking die wordt gemaakt met andere landen. "In Duitsland komen er meer mensen op de ic terecht dan in Nederland. Er zijn daar ook veel privéklinieken met ic-afdelingen, wat wij niet hebben. In die zin is de vergelijking enigszins mank." Daarnaast benadrukt Canoy dat er in Nederland bewust beleid is om vaker te kiezen voor andere oplossingen dan opname op een intensive care. Hier wordt volgens hem eerder rekening gehouden met leeftijd, gezondheidssituatie en de eigen voorkeuren van mensen die liever thuis blijven.

Lees ook

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.