Zorgverzekeraars komen hun afspraken niet na over extra geld dat beschikbaar zou zijn gemaakt voor de huisartsenzorg. De overheid heeft 200 miljoen euro vrijgemaakt om de zorg voor onder andere kwetsbare, thuiswonende ouderen en patiënten in achterstandswijken te versterken. Volgens de huisartsenorganisaties geven een aantal verzekeraars dit geld toch niet vrij.
Knelpunten
De afspraak die is gemaakt met zorgverzekeraars betreft een aantal knelpunten in de zorg. Deze gaan onder andere over de zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen, in achterstandswijken en het creëren van meer tijd voor patiënten. Het beschikbare geld zou deze punten moeten aanpakken. Volgens voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging Ella Kalsbeek hebben patiënten, verzekeraars en huisartsen er profijt aan als dit geld hier daadwerkelijk aan wordt besteed.
"Op den duur betaalt dat extra geld zichzelf meer dan terug. Iedereen is het er bijvoorbeeld wel over eens dat de kosten naar beneden kunnen als we ervoor kunnen zorgen dat mensen minder in het ziekenhuis terecht komen. Hiervoor heeft een huisarts meer tijd nodig per patiënt."
Steeds meer ouderen
Het extra geld is volgens huisartsen noodzakelijk om hun werk goed te kunnen blijven doen. Dit zegt ook huisarts Bart Bruijn die werkzaam is in Streefkerk. "Er zijn steeds meer ouderen die ook meer zorg nodig hebben omdat ze langer thuis wonen. Toen ik hier twintig jaar geleden kwam werken hadden we in het dorp de eerste patiënt die 90 was geworden. Inmiddels heb ik 13 patiënten van boven de negentig. Zonder extra geld krijgen wij nu niet de kans om deze ouderen goede zorg te bieden."
Maximale bedrag
Volgens brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is het bedrag van 200 miljoen het maximale wat kan worden uitgegeven als dat echt nodig is. Of het nodig is, daar kunnen huisartsen en zorgverzekeraars natuurlijk van mening over verschillen, zegt voorzitter André Rouvoet.
Rouvoet wijst erop dat er slechts een aantal verzekeraars zijn die zich niet aan deze afspraken houden. Van een landelijk probleem is volgens hem geen sprake. Hij zegt in gesprek te zullen gaan met de verzekeraars waar wel problemen zijn geconstateerd.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.