500 euro zou een gemiddeld gezin per jaar betalen aan de boerensector, schreef dagblad Trouw. Dit geld zou rechtstreeks naar de boeren gaan. Dat klopt niet, laat een herberekening zien. Het bedrag ligt rond de 57 euro per persoon. Hoe zit dat?

Cor Pierik is landbouweconoom bij het CBS maakte een herberekening: De niet-product-gebonden subsidie in 2019 was 971 miljoen euro. Dat delen door 17 miljoen inwoners, komt op 57 euro per persoon, per jaar. Dit is vele malen minder dan de 131 euro die Trouw vaststelde.

Een ander verhaal

Het artikel van Trouw is gebaseerd op een onderzoek van de Wageningen University & Research. Petra Berkhout, onderzoeker Nederlandse land- en tuinbouw, legt uit wat de cijfers uit hun onderzoek betekenen.

"Wat wij berekend hebben uit de notities van 2017 is hoeveel je als Nederlander bijdraagt aan de Europese begroting voor het landbouwbeleid. Dat is een ander verhaal dan wat er uiteindelijk op het bord van de Nederlandse boer terechtkomt." Die 131 euro per persoon per jaar, gaat dus niet rechtstreeks naar de boer.

Landbouw in de brede zin

Cor Pierik beaamt dat. "Het CBS kijkt echt naar de land- en tuinbouwbedrijven. De landbouw met een grote L gaat meer subsidie naartoe, maar dat zijn dan ook de verwerkende bedrijven. Zoals de vee-goederenindustrie maar ook de zuivelindustrie en de slagerijen, zij vangen ook veel subsidie."

Alle landbouwsubsidies gaan via de Europese Unie. Zij verdelen de grote geldpot over alle lidstaten en geven subsidies aan starters en bedrijven die verduurzamen. De landen zelf verdelen het geld tussen de spelers in de landbouwsector. Trouw heeft hoogstwaarschijnlijk al het geld op een grote hoop gegooid en dat gedeeld onder 17 miljoen inwoners, en dat is niet juist blijkt uit de reactie van Petra Berkhout en Cor Pierik.

Luisteren

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.