De droogte dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar Espelo is opgetogen. Hún paasvuur kan gewoon doorgang vinden komende maandag, zij het in afgeslankte vorm. En dat is belangrijk, want het paasvuur verbroedert.
"Vanaf november zijn we al bezig met bouwen en ineens dreigde het niet door te gaan vanwege de droogte", vertelt organisator van het paasvuur in Espelo Arjan Stevens (26). "We hebben even tranen met tuiten gehuild, want gingen ervan uit dat alles werd afgelast. Maar we mogen door."
Preventief nat houden
Arjan Stevens: "We gingen voor een houtstapel van 20 meter hoogte, maar die moet flink kleiner. We mogen nu maximaal acht meter de hoogte in, met al met al niet meer dan 500 kuub snoeihout." Ook zullen de organisatoren extra maatregelen treffen voor de brandveiligheid. Zo moeten de stapel en de omgeving preventief nat worden gehouden, worden er grote tankwagens geplaatst om te kunnen blussen en zal er een beveiliger staan om eerder aansteken te voorkomen.
Het Overijsselse Espelo gaat er prat op elk jaar weer één van de grootste paasvuren van Nederland te organiseren. Ze haalden er zelfs het Guinness Book of Records mee. En elk jaar weer is er de rivaliteit met Dijkerhoek. Alleen gaat het komende zondag dus even wat anders. Stevens: "Nu gooien we het maar over een andere boeg met onze rivalen en doen we een soort wedstrijd: wie maakt het leukste paasvuur?"
Paasvuur houdt ons bijeen
"Het paasvuur is een machtig mooie traditie en houdt ons bijeen", vertelt Stevens. "Espelo heeft geen vaste dorpskern, de basisschool is al gesloten en zo'n paasvuur-traditie verbroedert." Zelf begon hij als jochie van elf met het verzamelen van snoeihout, enthousiast gemaakt door zijn vader. "Het is iets dat overgaat van vader op zoon. Maar het gaat niet alleen om de mannen, in aanloop naar Pasen zijn er ook speciale vrouwenavonden."
Zwaar voor longpatiënten
Toch wordt niet iedereen blij van de vreugdevuren met Pasen. Longpatiënten kunnen dagenlang last hebben van de uitstoot van fijnstof door paasvuren. Een van hen is Annemarie Groenenberg uit Nieuwleusen. Zij lijdt aan de longziekte sarcoïdose. "Hoe je voor een traditie een heleboel Nederlanders letterlijk en figuurlijk laat stikken; ik begrijp het niet."
Lees ook
Groenenberg weet niet waar ze het moet zoeken met de paasvuren. "Die fijnstof gaat overal doorheen en dringt je huis binnen. Vorig jaar werd die bij mij in de buurt afgelast, maar zelfs toen had ik evenveel last door de paasvuren in Duitsland."
Het argument 'dat het toch maar een dag per jaar is' wuift ze weg. "Mensen hebben geen idee hoe erg het is voor een patiënt zoals ik. Het gaat niet om 1 dag, fijnstof gaat om steeds meer dagen in het jaar. Denk aan buren met een houtkachel, denk aan vuurwerk. Je weet niet waar je het moet zoeken als longpatiënt."
In elk geval gaat het paasvuur in Espelo zondag door, met een aantal extra veiligheidsvoorwaarden. Organisator Arjan Stevens ontkent niet dat er fijnstof zal vrijkomen bij 'zijn' paasvuur. "Maar om daarvoor paasvuren te verbieden? Het is een aloude traditie. En oud en nieuw met al zijn vuurwerk verbied je ook niet."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.