Bijna de helft van de jonge vrouwelijke festivalbezoekers (48%) heeft ongewenst seksueel gedrag meegemaakt op festivals, wat ze zelf de grens over vinden gaan. Het gaat hierbij vooral om ongewenste aanraking op borsten en/of billen (35%), ongewenste seksuele opmerkingen (33%) of voorstellen (18%).
Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Festileaks. In totaal werden er 1086 jonge festivalgangers tussen de 16 en 34 jaar ondervraagd.
Onjuist percentage vermeld
Eerder publiceerden we in onze rapportage abusievelijk een onjuist percentage. Op de betreffende vraag kwam te weinig respons om hiervan een gewogen uitslag te kunnen brengen. Inmiddels staat het gecorrigeerde onderzoeksrapport online onderaan dit artikel.
'Een stevige hand in je kruis'
"In de menigte voor het podium ineens een stevige hand in je kruis voelen. Tegen de tijd dat je om kunt draaien is de persoon verdwenen”, vertelt een deelneemster. Een ander zegt: “iemand pakte mij vast van achteren en vroeg of ik met hem mee wilde naar zijn tent voor seks. Ik heb hem weggeduwd en ben weggegaan."
Veel ondervraagde vrouwen geven aan dat het niet eenmaal, maar vaker gebeurt: “ik heb al honderd verschillende vervelende opmerkingen gehoord en heb op zeker vijftig verschillende manieren een hand op mijn lichaam gevoeld die daar niet thuishoort."
Van de ondervraagde mannen geeft bijna één op de tien (9%) aan dat ze te maken hebben gehad met gedrag dat hun grenzen overschreed.
Niet te uitdagend kleden of alleen rondlopen
Opvallend is dat één op de vijf vrouwen (22%) zegt bewust haar eigen gedrag aan te passen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag. Bijvoorbeeld door zich niet te schaars te kleden en niet alleen rond te lopen.
“Ik kleed me niet te bloot, want dan krijg je vaker opmerkingen. En ik ben heel duidelijk tegen mensen waar mijn grenzen liggen. Ik zeg er iets van als iemand iets doet of zegt dat ik onprettig vind”, aldus een deelneemster. Iemand anders schrijft: “Ik ga niet alleen naar een de wc of een plek met weinig mensen. Je bent toch kwetsbaar als je alleen bent.”
Een andere vrouwelijke festivalbezoeker vat het zo samen: “ik let erop dat ik geen te uitdagende outfits draag en vooral nooit alleen ben. Ga altijd ten minste met z’n tweeën ergens heen. Je moet niet helemaal zat worden en goed op elkaar letten. En mensen negeren, mochten ze je intimideren.”
Lees ook
Behoefte aan (online) meldpunt op festivalterrein
Volgens de jonge festivalbezoekers kunnen festivalorganisaties betere maatregelen nemen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Zo kan de organisatie een duidelijk meldpunt creëren op het festivalterrein (44%) of online via de festival app of WhatsApp (32%), kunnen er meer beveiligers ‘in burger’ worden ingezet (35%) en moet de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag duidelijker worden gecommuniceerd op het festivalterrein (30%).
De meeste ondervraagden die een incident hebben meegemaakt geven aan geen melding te hebben gedaan bij de organisatie. Vaak omdat ze dachten dat het incident niet erg genoeg was of omdat ze het idee hadden dat de dader toch niet gepakt zou worden.
Rapportage
3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep. Aan het onderzoek onder het jongerenpanel van EenVandaag deden 1086 jonge mensen mee. Het online onderzoek vond plaats van 6 tot en met 13 juni 2018. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.