De gemeente Westerwolde 'betreurt het zeer' dat het COA in Ter Apel niet aan de door de rechter gestelde eisen voldoet. Ze verwacht dat de dienst snel extra opvangplekken regelt. Als dat niet zo is, wil de gemeente verdere juridische stappen zetten.
"Hoewel we, mede gelet op de uitlatingen van het COA, hadden verwacht dat het COA het vonnis van de rechter zou nakomen, moeten we helaas vaststellen dat dit niet het geval is", zegt een woordvoerder van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Vanochtend verbleven 2.032 asielzoekers in het aanmeldcentrum, terwijl dat er maximaal 2.000 mogen zijn.
Dwangsom van 15.000 euro
"We willen dat in Ter Apel een normale en veilige situatie terugkeert. Wij betreuren het daarom zeer dat het COA ondanks hun eigen standpunt en toezegging niet aan de eisen voldoet", laat de gemeente in een reactie weten.
De woordvoerder zegt dat de gemeente 'niet bereid is om dit te aanvaarden'. "Dit betekent dat wij aanspraak maken op de dwangsom die het COA ons hierdoor verschuldigd is." Het COA moet 15.000 euro aan de gemeente Westerwolde betalen voor iedere dag dat het maximumaantal asielzoekers wordt overschreden.
Maximaal 2.000 asielzoekers in Ter Apel
In december startte de gemeente Westerwolde een rechtszaak tegen het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Daarmee wilde de gemeente afdwingen dat het aanmeldcentrum in Ter Apel zich zou houden aan een maximumaantal mensen van 2.000. Die regel stond al in het contract, maar werd niet nageleefd.
In januari deed de rechter uitspraak in de zaak en gaf de gemeente gelijk. Voor iedere dag waarop de limiet wordt overschreden moet 15.000 euro aan de gemeente worden betaald. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 1,5 miljoen euro. De deadline om op dit aantal te komen was middernacht afgelopen nacht, maar het is het COA dus niet gelukt hieraan te voldoen.
Verdere juridische stappen?
De gemeenste Westerwolde verwacht dat het COA de mensen die vanwege het maximumaantal eigenlijk geen onderdak mogen krijgen in Ter Apel, op zeer korte termijn ergens anders door de opvangdienst moeten worden opgevangen.
Wordt daaraan niet voldaan, dan zal de gemeente verdere juridische stappen zetten. "Bij voorkeur zien wij het echter zo ver niet komen", benadrukt de woordvoerder.
Gisteren hoge instroom
Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA vertelde gisteren nog aan EenVandaag dat de deadline gehaald zou worden. Maar door de hoge instroom van asielzoekers kwam het aantal mensen dat in Ter Apel verbleef uiteindelijk op 2.032.
Ondanks alle inspanningen is het dus niet gelukt om te voldoen aan de rechterlijke uitspraak om onder de 2.000 personen te komen. Het COA zegt te blijven zoeken naar oplossingen om Ter Apel te ontlasten en doet opnieuw een oproep aan andere gemeenten om opvanglocaties beschikbaar te stellen.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.