Wordt de gaswinning in Groningen verminderd? Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt hier waarschijnlijk morgen een besluit over, voor een gebied dat de afgelopen tijd steeds meer door aardbevingen is getroffen. Maar voor veel Groningers is de maat vol. Ze zijn woedend en twijfelen bovendien of Kamp wel met een structurele oplossing komt.
Velen zitten werkloos thuis, doordat bedrijven uit het gebied wegtrekken. Daarnaast wonen ze in een huis dat door de scheuren onbewoonbaar dreigt te worden. De Groninger Bodembeweging eist dat de gastwinning wordt teruggeschroefd naar 40 procent. Max van den Berg, commissaris van de koningin in Groningen wil dat de regio gecompenseerd wordt met 1 miljard euro. Maar is dit genoeg voor de Groningers in de getroffen gebieden?
Acties
De acties tegen de gaswinning gaan door en richten zich nu ook op de gaswinningsinstallaties. Dinsdagnacht legden actievoerders vijf gasafsluiters bloot. Anderen kondigden acties aan als Kamp met slechts nieuws komt. Gaan de Groningers de barricaden op? Hoe veel verder zullen de protesten gaan? En hoe gaat het kabinet de miljarden die een mogelijke vermindering kost ophoesten?
Uitzending
In EenVandaag spreken we met John Lanting, actievoerder van Schokkend Groningen. Hij is kwaad op de minister Kamp en verklaart hem tot persona non grata. Ook spreken we met de Groningse hoogleraar economie Jan Oosterhaven over waarom de beslissing rond vermindering van gasboringen zo lastig is. Ook legt hij uit hoe de sfeer in Groningen het afgelopen jaar is omgeslagen.
Onderzoek
Het EenVandaag Opiniepanel onderzocht hoe de Groningers denken over de gaswinning en plannen voor compensatie. Hieruit blijkt dat 60 procent wil dat de gasboringen verminderd worden. In EenVandaag bespreken we de resultaten.
In de studio geeft met oud-staatssecretaris en Groninger Henk Bleker commentaar op de onrust in Groningen.
In Radio EenVandaag een gesprek met Mirjam Wulfse, vice-fractievoorzitter van de VVD in provincie Groningen. Ook kijken we naar de lastige taxatie van de schade veroorzaakt door aardbevingen. Taxateurs en aannemers doen maar wat en de expertise ontbreekt. Zo kan het gebeuren dat de schade veel lager getaxeerd wordt dan nodig.
De opgegraven gasafsluiters. Foto: John M. Lanting, Schokkend Groningen