Achterstandswijken worden vaak harder getroffen door corona. Tegelijkertijd ontstaan daar ook veel mooie initiatieven. De coronacrisis heeft mensen ook dichter bij elkaar gebracht.

Ze had zuurstofgebrek tijdens haar geboorte en kan daardoor niet volledig op zichzelf wonen. Jacqueline Rouwenhorst woont bij een zorginstelling in het Utrechtse Overvecht, maar voor haar eten moet ze zelf zorgen. "Tijdens de lockdown kreeg ik drie keer in de week een maaltijd thuisbezorgd via de vrijwilligers van Buurtmaaltijden. En dat was super fijn", vertelt ze. "Ik was ook blij dat ik niet elke keer naar buiten hoefde."

Sociaal ondernemen

Buurtmaaltijden is een initiatief van de 26-jarige Erwin van Asselt. Hij studeerde accountancy, maar na 3 jaar bij een groot bedrijf te hebben gewerkt, besloot hij te stoppen en meer vanuit zijn idealen te werken. "Ik besefte dat ik niet gelukkig zou worden als accountant en wilde meer sociaal ondernemen."

Erwin was al bezig met een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. De lockdown was voor hem het moment om door te pakken. "Toen de lockdown werd aangekondigd, heb ik mijn oude studentenhuis opgetrommeld, omdat de buurthuizen dichtgingen. Toen hebben we gezegd: dan komt het buurthuis wel naar jullie."

Bakfietsen vol overtollig voedsel

Voor de coronacrisis haalden vrijwilligers in Utrecht op dinsdagen al overtollig voedsel op bij supermarkten. "Bakfietsen vol", vertelt Erwin. Tijdens de lockdown besloot hij daarmee maaltijden te maken met koks die toch thuis zaten. "Dat begon met twintig soepjes en eindigde met drie dagen per week honderd maaltijden rondbrengen aan de meest kwetsbare mensen."

Op een gegeven moment waren er meer dan honderd vrijwilligers aan de slag, nu zijn het er nog enkele tientallen. Het buurthuis is sinds 1 september weer open. En dat is volgens Erwin heel fijn. Juist vanwege de belangrijke functie in de wijk. "We bezorgen nu nog aan de mensen die financieel niet goed rondkomen of moeilijk ter been zijn. Nu het buurthuis weer open is, hopen we anderen daar te treffen."

Lees ook

Spilfunctie

Erwin zoekt nu naar manieren om Buurtmaaltijden overeind te houden, ook na de coronacrisis. "Sommige vrijwilligers zijn weer aan het werk gegaan, anderen zijn weer gaan studeren. Maar gelukkig komen er nog steeds aanmeldingen binnen van vrijwilligers."

Jacqueline uit Overvecht gaat inmiddels één keer per week zelf naar het buurthuis om een maaltijd af te halen. "Ik vond het een heel goed initiatief. Ik ben niet gelovig, maar denk wel eens: als God een bedoeling zou hebben met corona, dan is dit wel deze mooie manier om mensen weer bij elkaar te krijgen."

Lees ook

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.