Vol verwachting klopt ons hart: nog 2 maanden en de Sint komt aan in Nederland. Maar waar? En hoe? Sommige gemeenten hebben de intocht al afgelast vanwege het coronavirus, anderen zoeken naar alternatieven.

Dat het virus ook roet in het eten zal gooien voor de intocht van Sinterklaas lijkt zeker. De Gelderse gemeente Elburg was de eerste die aangaf géén intocht te organiseren dit jaar. Ook in Maastricht, Almelo, Loppersum en Lelystad komt de Sint niet aan wal. En over de landelijke intocht van Sinterklaas is nog helemaal niks bekend.

Dan maar digitaal

Er worden creatieve oplossingen bedacht om de pijn van de coronacrisis een beetje te verzachten en de intocht in aangepaste vorm door te laten gaan. Voor de Sinterklaasintocht in Haarlem wordt er bijvoorbeeld een speciale film opgenomen. "Op de dag van de intocht wordt er een film uitgezonden door de lokale omroepen", vertelt voorzitter Marc Schulteis. "Die eindigt op een geheime locatie in Haarlem, waar Sinterklaas wordt ontvangen. De voorbereidingen zijn al getroffen en de film wordt in de komende weken opgenomen."

In Amsterdam zal er een grote live-uitzending zijn van de aankomst van Sinterklaas, die wel met de stoomboot zal aankomen. In Scheveningen hebben ze al verschillende ideeën, maar ook daar moet nog een keuze gemaakt worden.

info

Restricties bij grote evenementen

Voor de organisatoren is het op dit moment lastig plannen omdat volgens de huidige restricties strenge regels gelden voor het bijeenkomen van grote groepen mensen. Zo geldt er op dit moment voor buiten een maximum van 250 personen bij evenementen waar geen vaste zitplaats is of in situaties waar geen reservering en gezondheidscheck plaatsvindt. Bron: Rijksoverheid.

Het huis van Sinterklaas

In Gorinchem pakken ze het iets anders aan. "We vinden het belangrijk dat de kinderen nog iets van het magische gevoel meekrijgen", zegt Maarten Venhovens van het Sint Nicolaasteam. Daarom is gekozen voor een plek waar kinderen op bezoek kunnen bij Sinterklaas in 'het Sinterklaashuis'.

"In het Sinterklaashuis kunnen bezoekers gecontroleerd toegelaten worden", vertelt Venhovens. Op die manier kunnen de kinderen toch op bezoek bij Sinterklaas, maar wel op een manier die past binnen de huidige richtlijnen.

Grote ambities

"Ik vind dat Alkmaar niet zonder Sinterklaas kan", vertelt Lida Mathot, voorzitter Sinterklaascomité Alkmaar. "De kinderen hebben al zo'n ellendige tijd achter de rug, ik wil er echt voor zorgen dat dit feestje door kan gaan. Helaas is er dit jaar geen boot, dan wordt het gewoon te druk bij de intocht." Er is dan wel geen boot, Sinterklaas zal op het feest wel vergezeld worden door zijn paard.

Er is nog geen besluit genomen over hoe het feest er precies uit gaat zien, eerst wordt er een locatie gezocht. "We denken eraan met gekleurde vlakken te werken, waar de kinderen los van hun ouders elk in andere vakken staan." Er wordt nog gezocht naar een locatie voor het feest. Eerst werd het AZ-stadion overwogen, maar daar wordt nu met een verbouwing een dak op gelegd. "Terwijl bij het Sinterklaasfeest juist het dak eraf moet!"

Lees ook

Klap voor de branche

Marc Giling van de Sint & Pietengilde maakt zich zorgen over de viering van het Sinterklaasfeest dit jaar. "Ik voorzie dat echt veel intochten afgelast zullen worden, het is dit jaar gewoon niet mogelijk."

De gevolgen van de restricties die zijn opgelegd zullen volgens Giling voelbaar zijn in de hele sector. "Ik denk dan aan de duizenden vertolkers van Sinterklaas die huisbezoeken doen in de periode tot 5 december en op de dag zelf. Dat dit allemaal hoogstwaarschijnlijk niet door kan gaan, heeft voor de hele sector grote financiële gevolgen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.